Konačnu odluku o prodaji svoje skoro četvrtine dionica Mercatora koncernu Agrokor slovenska skupina Pivovarna Laško (PL) prepušta svom Nadzornom odboru, a o njoj će se možda morati izjasniti i dioničari na skupštini, pišu u četvrtak slovenski mediji.

PL je u petak zajedno s ostalim članovima prodajnog konzorcija, koji ima 53,34 posto dionica Mercatora, potpisala aneks na lanjski kupoprodajni ugovor kojim je utvrđena nova cijena dionice i prodajni rokovi produženi do kraja lipnja, ali uz uvjet da se o tome izjasne i njeni nadzorni organi, a možda i skupština dioničara, navodi ljubljansko “Delo”.

Kako navodi list, osnovna dilema sadašnje Uprave Pivovarne Laško je u tome koliko će se eventualnim zaključivanjem posla s Agrokorom uspjeti razdužiti prema bankama budući da je aneksom prvobitna cijena dionice smanjena sa 120 na 86 eura, čime bi PL dobio još samo 75 milijuna eura, a bankama duguje 360 milijuna, uz reprogram koji važi do kraja ovog mjeseca.

“Zbog financijskog položaja PL-a nema nikakve sumnje da će odlučivanje biti u sjeni zahtjeva banaka da se cijela skupina Pivovarne Laško (PL) razduži, za što nema mnogo vremena. Krajem travnja PL-u dolazi na naplatu veći dio od ukupno 360 milijuna eura duga bankama, a prodaja njenog udjela u Mercatoru zapravo je ključna za njen dugoročni opstanak”, navodi list.

Budući da su banke ne samo vjerovnice Pivovarne Laško nego i njene glavne vlasnice, sve su glasnije pretpostavke da će njena Uprava za posao s Agrokorom, pod uvjetima koji su sada lošiji od ranijih, tražiti suglasnost nadzornog odbora ili čak odluku prepustiti skupštini dioničara, a u njoj su većinom banke, navodi list.

Sjednica nadzornog odbora PL-a trebala bi se održati u četvrtak navečer u Ljubljani. (SEEbiz / Hina)