U organizaciji Austrijske gospodarske komore u Beču je 6. i 7. studenog 2014. održana četvrta konferencija Danube Region Business Forum koja je okupila 574 sudionika iz 32 zemlje.

Riječ je o poslovnoj, business to business konferenciji na kojoj su, uz oko 50 predavača koji su govorili o problematici u sektorima prehrambene industrije, logistike, distribucije, financiranja projekata, regionalnoj suradnji te drugim temama, bile organizirane i posebne edukativne radionice te B2B sastanci između predstavnika ovih povezanih industrija.

Cilj konferencije bio je ukazati na mogućnost suradnje u zemljama koje čine podunavsku regiju s oko 120 milijuna stanovnika, a koja obuhvaća Njemačku, Austriju, Slovačku, Češku, Mađarsku, Srbiju, Rumunjsku, Hrvatsku, Bugarsku, Moldaviju, Ukrajinu, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Predsjednik Austrijske gospodarske komore Christoph Leitl otvarajući konferenciju naglasio je kako su upravo regionalne integracije ovoga tipa kamen temeljac cijele Europske unije.

U tom kontekstu rečeno je i kako je jedan od osnovnih ciljeva ove inicijative brendiranje regije kroz jedinstveni međunarodni brend “Danube” koji bi trebao postati prepoznatljiv u cijelom svijetu. No, kako bi se to i ostvarilo potrebno je ujednačiti uvjete za poslovanje u svim zemljama regije, što s ogromnim razlikama koje postoje trenutno uopće nije slučaj.

“Nedopustivo je da kubični metar plina u Srbiji košta za trećinu više negoli u Njemačkoj”, kao primjer je naveo Johann Sollgruber, voditelj Predstavništva Europske komisije u Austriji.

Podunavske zemlje obiluju plodnim tlom koje je omogućilo razvoj poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Prema riječima Heinza Kopetza, predsjednika Svjetskog udruženja za bioenergiju, podunavska regija ima veliki potencijal kada je riječ o proizvodnji bioenergije s obzirom na to da obuhvaća veliki plodni prostor na kojem se uzgajaju brojne kulture kao što su kukuruz ili suncokret.

“Svi nusproizvodi nastali tijekom poljoprivredne proizvodnje mogu se iskoristiti za proizvodnju električne energije pa su potencijali ove regije u tom pogledu izuzetno veliki”, poručio je Kopetz.

Nastup hrvatskih tvrtki i udruženja organiziralo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji, a među ostalima svoje predstavnike na skupu su imali Podravka, Zvijezda, Jamnica, Gavrilović, Koestlin, Mlinar, Clarum, Klasje i drugi.

Konferencija Danube Region Business Forum iduće godine će se (1. i 2. listopada) održati u Zagrebu. U fokusu petog izdanja konferencije bit će transport i logistika te organizacija vrijednosnog lanca u podunavskoj regiji i šire.