Hrvatska se nema čega stidjeti, naš sustav sigurnosti hrane možda je čak i bolji nego u drugim zemljama Europske Unije, zaključili su panelisti Okruglog stola “Kriza u lancu prehrane” koji je, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održan jučer u sklopu 7. Konferencije o sigurnosti i kakvoći hrane s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji.

Ksenija Longo, voditeljica službe za organizaciju i koordinaciju službenih kontrola u Ministarstvu poljoprivrede objasnila je kako je ono što mediji zovu krizom najčešće zapravo incident s hranom.

“Krizu je teško definirati, njoj je uzrok nepoznat, situacija u tom slučaju izmiče kontroli i nema koordinacije i organizacije sustava”, rekla je Longo. Osim toga, regulatorna tijela, tj. institucije koje su za to nadležne, jedine mogu proglasiti krizu.

Situacija s aflatoksinima u mlijeku zapravo je bila incident s hranom, a incidenti se događaju svakodnevno, svugdje u svijetu, pa tako ni Hrvatska nije iznimka. “Ta je situacija zahtijevala vrlo brzu reakciju nadležnih tijela, što se i dogodilo”, rekao je Ivo Afrić, pomoćnik ministra zdravlja.

Božica Rukavina, pomoćnica ministra poljoprivrede, složila se s Afrićem i istaknula kako je nakon izbijanja incidenta s aflatoksinima Ministarstvo donijelo akcijski plan i osnovalo operativni tim koji su tvorile tri uprave Ministarstva, službe na terenu i industrija mlijeka s kojom su svakodnevno bili u kontaktu. “Poseban tim bio je zadužen i za komunikaciju s medijima koji su u nekim slučajevima korektno prenosili informacije, a nekim slučajevima nisu”, rekla je Rukavina.

“Ako su mediji upravljali krizom, onda stručne službe za odnose s javnošću nisu obavile svoj posao na najbolji mogući način”, zaključila je televizijska novinarka i panelistica okruglog stola Anita Martinović.

Također je rekla kako smatra da je senzacionalizam koji je u nekim slučajevima pratio ovaj incident s hranom jednako loš kao i cenzura, ali je naglasila i kako mediji nisu ni prijatelji ni neprijatelji, već moraju biti u službi javnosti.

“Osim toga, da biste shvatili kako TV novinari razmišljaju, morate znati da je hrana televizična, a kriza je uvijek dobra priča”, rekla je Martinović s kojom se složio i moderator Okruglog stola, novinar Danko Družijanić.

“No, prije nego što izađemo s bilo kakvom informacijom u medije, moramo imati pravovaljanu informaciju s terena, za što u mnogim slučajevima treba vremena”, dodala je Rukavina.

Zorica Jurković, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, zaključila je da kako vrijeme prolazi, u svakom slučaju, jedemo sve sigurniju hranu, iako je i povremene incidente nemoguće potpuno izbjeći, ali ih treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.