sigurnost-hrane-midiProšle je godine Europska komisija u okviru sustava uzbunjivanja na razini EU-a primila 3049 obavijesti o rizicima za sigurnost hrane i hrane za životinje, od kojih se 775 odnosilo na ozbiljan rizik za zdravlje.

Među češće prijavljivanim rizicima bili su živa u ribi, aflatoksini u orašastim plodovima i salmonela u voću i povrću.

“Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) radi dvadeset i četiri sata dnevno i ključan je alat za prekograničnu reakciju ako se u lancu hrane otkrije rizik za javno zdravlje”, naglašavaju u Europskoj komisiji, uz zaključak kako se iz godišnjeg izvješća za 2015., koje je upravo objavljeno, vidi se da je razmjena informacija o ozbiljnim zdravstvenim rizicima postala učinkovitija.

Stopa odgovora na prijave u sklopu sustava uzbunjivanja povećala se za 23 % , kaže se,i dosegnula 4030 obavijesti o naknadnim mjerama.

“Ta mreža omogućuje nadležnim tijelima da brzo djeluju u pogledu mnogih rizika za sigurnost hrane prije nego što zaista dođe do štete za europske potrošače. Sustav postoji od 1979. i razvijao se kako bi pratio promjene na rastućem i sve složenijem globalnom tržištu te promjene u navikama potrošača”, kaže se u priopćenju. (jutarnji.hr)