Oporavak prometa u europskoj maloprodaji u siječnju

Na razini EU-a sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji porastao je u siječnju za 1,1 posto u odnosu na prosinac kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda pao za 1,3 posto

Promet u maloprodaji na razini Europske unije i eurozone oporavio se u siječnju zahvaljujući češćim posjetima Europljana trgovinama kompjutorske opreme, knjižarama i ljekarnama ali i narudžbama putem pošte i interneta.

Na razini EU-a sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji porastao je u siječnju za 1,1 posto u odnosu na prosinac kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda pao za 1,3 posto.

Najviše je porastao promet u maloprodaji široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 1,5 posto. Posebno su se isticale trgovine računalne opreme i knjižare, s rastom prometa od 2,6 posto, nakon 2,2-postotnog pada u prethodnom mjesecu. Europljani su više kupovali i farmaceutske i mediciinske proizvode, te je promet u ljekarnama i trgovinama medicinske opreme porastao za 2,4 posto u odnosu na prosinac kada je smanjen 2,6 posto.

Poskočio je i promet u kategoriji narudžbi putem pošte i Interneta, za 2,9 posto, nakon 3,2 postotnog pada u prosincu. Snažno je ubrzao i promet na benzinskim postajama, na 1,2 posto, u odnosu na prosinačkih 0,5 posto. U eurozoni je obujam prometa u maloprodaji u siječnju uvećan za 1,3 posto u odnosu na prosinac, kada je prema revidiranim podacima Eurostata pao za 1,4 posto.

Najviše je prema procjenama Eurostata također porastao promet u maloprodaji u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 1,7 posto. Pritom je rast prometa u kategoriji narudžbi putem pošte i Interneta poskočio za 2,8 posto u odnosu na prosinac kada je potonuo za 4,2 posto. Snažno je ubrzao i promet na benzinskim postajama, na 1,6 posto u odnosu na prosinac kada je gotovo stagnirao.

Među zemljama članicama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći je rast prometa u maloprodaji u siječnju na mjesečnoj razini zabilježen u Njemačkoj i Malti, za po 3,3 posto. Pad prometa na mjesečnoj razini zabilježen je u Finskoj, za 2,1 posto, Sloveniji, za jedan posto, Danskoj i Austriji, u obje za po 0,7 posto, te u Belgiji, za 0,4 posto. Podaci za Hrvatsku označeni su kao povjerljivi.

Snažniji rast prometa na godišnjoj razini u EU
Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji 28-člane EU porastao u siječnju za 2,5 posto, nakon revidiranog 0,9-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, pokazali su izračuni europskog statističkog ureda.

Najviše je porastao promet u kategoriji motornih goriva, za 4,4 posto, potom u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 2,4 posto, te u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 2,3 posto. U eurozoni je u siječnju na godišnjoj razini zabilježen rast prometa u maloprodaji za 2,2 posto, nakon revidiranog 0,3-postotnog povećanja tijekom prosinca.

Pritom je promet u kategoriji motornih goriva poskočio za 4,3 posto. U trgovinama koje nude hranu, piće i duhanske proizvode promet je porastao 2,2 posto. Najniža je stopa rasta prometa zabilježena u kategoriji neprehrambenih proizvoda, od 1,7 posto.

Među zemljama članicama EU-a daleko najveći rast obujma prometa u maloprodaji u siječnju je na godišnjoj razini zabilježen u Sloveniji, za 11 posto. Slijede Irska s 8,1 posto i Rumunjska sa 6,7 posto. Pad prometa zabilježen je samo u Finskoj, za 1,3 posto, i u Danskoj, za 0,3 posto. (Hina)