Oporavak prometa u njemačkoj maloprodaji u kolovozu

Promet u maloprodaji porastao je u kolovozu za 0,5 posto u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim podacima Destatisa pao 0,8 posto

Promet u njemačkoj maloprodaji oporavio se u kolovozu nakon pada u prethodnom mjesecu, pokazali su u ponedjeljak podaci statističkog ureda, stišavajući bojazni da će pad aktivnosti u industriji početi uzimati danak i na potrošnji, trenutno glavnom osloncu najvećeg europskog gospodarstva.

Promet u maloprodaji porastao je u kolovozu za 0,5 posto u odnosu na srpanj kada je prema revidiranim podacima Destatisa pao 0,8 posto.

Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji u kolovozu porastao 3,2 posto, nakon revidiranog 5,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Njemačko gospodarstvo tradicionalno se oslanja na izvoz, ali uglavnom industrijske tvrtke u posljednje vrijeme bilježe pad proizvodnje i novih narudžbi zbog neizvjesnosti povezanih s očekivanim izlaskom Velike Britanije iz Europske unije i trgovinskim sukobom SAD-a i Kine.

Dodatni im problem predstavljaju strukturne promjene u automobilskoj industriji koja je prisiljena prilagođavati se strožim propisima o emisiji štetnih plinova i zahtjevima za elektrifikacijom. Izmjena pak donosi velike troškove, a potrošačka je baza još uvijek mala i infrastruktura je tek u povojima.

Stoga se gospodarstvo okrenulo domaćoj potražnji, oslonjenoj na zdravo tržište rada i veće plaće.

Mnogi ekonomisti u Njemačkoj očekuju da će najveće europsko gospodarstvo u trećem tromjesečju ući u recesiju, nakon 0,1-postotnog pada u drugom tromjesečju.

Neimenovani izvori za Reuters kazali su da su vodeći ekonomski instituti dodatno snizili procjene rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini. Očekuju tako da će aktivnosti ove godine porasti 0,5 posto, te 1,1 posto u 2020.

U travnju su prognozirali 0,8-postotni rast u ovoj te 1,8-postotni u idućoj godini.

U 2021. godini gospodarstvo bi po njihovim procjenama trebalo porasti 1,4 posto, kazao je neimenovani izvor za Reuters.