Ministar poljoprivrede Davor Romić ustvrdio je u ponedjeljak da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) temelj hrvatske poljoprivrede i to umrežena s prehrambenom industrijom kao jednim od najvitalnijih dijelova hrvatskog gospodarstva.

poljoprivrednaproizvodnja-midiNi tehnološki ni stručno, hrvatska poljoprivreda nije prošlih godina napravila kvalitetan iskorak i zato se danas nalazimo tu gdje jesmo, poručio je Romić sudjelujući na 9. međunarodnom stručno-znanstvenom skupu “Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša”, koji se održava u Vukovaru, u organizaciji osječkog magazina Agroglas koji izlazi u sklopu Glasa Slavonije.

Velikom šansom za hrvatsku poljoprivredu Romić smatra Program ruralnog razvoja, ali samo bude li usmjeren tamo gdje će dati najveće afekte.

“Nemojmo misliti da će mehanizacija riješiti problem poljoprivrede u Hrvatskoj. Organizacije i udruživanje su puno važniji. Proizvođačke organizacije kao u Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama ono su što nam treba”, kazao je.

Najveća kočnica hrvatske poljoprivrede po njemu je nedostatak organiziranosti i “unutarhrvatski jal” koji ne dopušta kvalitetne iskorake.

Kako je izvijestio, donio je odluku da ukupno 366 mladih poljoprivrednika koji su se natjecali za mjere iz Programa ruralnog razvoja dobiju po 50.000 eura kako bi pokrenuli proizvodnju uz pomoć inovativnih tehnologija kao i odluku o dodjeli do 15.000 eura za 1.150 mladih poljoprivrednih proizvođača.

Na vukovarskom skupu sudjeluje velik broj stručnjaka i znanstvenika. Jedan od njih, akademik Franjo Tomić, ističe da se bez primjene novih tehnologija ne može računati na konkurentnost te ujedno ukazuje na velik potencijal navodnjavanja.

Navodi kako samo u istočnoj Hrvatskoj postoji čak 408.000 poljoprivrednih površina povoljnih za navodnjavanje, a navodnjava se svega 1,4 posto obradivih površina ili 18.000 hektara.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upozorio je na loše stanje slavonskog sela i pozvao na hitno donošenje smjernica za razvoj Hrvatske. (SEEbiz.eu/Hina)