osjecki crni radler midiNedavno je u Qingdau, velikoj luci na istoku Kine, održan najveći festival piva u Aziji, a u sklopu njega je kineskim ljubiteljima ovog pića predstavljeno i Osječko pivo.

Njegov uvoznik Li Gang, čelnik Kinesko-hrvatske gospodarske komore, vjeruje da najstarije hrvatsko pivo ima veliku perspektivu na kineskom tržištu.

“Kinezi dobro znaju za Jugoslaviju, zato što su naše dvije zemlje u prošlosti imale duboko prijateljstvo, no nakon razdvajanja Hrvatska nije bila poznata među svim Kinezima. Zbog toga sam shvatio da želim uvesti u Kinu hrvatske delikatese, kao što je vrlo poznato Osječko pivo, istarski tartufi, dalmatinsko maslinovo ulje i pršut te puno dobrih prehrambenih proizvoda da bi svi mogli okusiti tu ukusnu hranu te istovremeno više saznati o Hrvatskoj”, rekao je Li.

Njegova tvrtka Golden Elegance Investment Management Co. Ltd., sa sjedištem u Pekingu, bavi se ulaganjima u razne industrije te je prisutna u brojnim kineskim gradovima. Također su započeli značajna ulaganja u Hrvatskoj i Sloveniji, među kojima je suradnja s Osječkom pivovarom.

Pivo za koje se njegova tvrtka odlučila je Osječki crni radler, a Li ističe da je to zbog toga što je to relativno novi proizvod na kineskom tržištu. Vjeruje da će biti dobro prihvaćeno u Kini zbog specifičnog okusa i niske razine alkohola.

“Kao što znamo, u Kini postoje grupacije Qingdao pivo, Yanjing pivo i Snow (Xuehua) pivo, no mislim da ovakvog crnog piva s okusom limuna još uvijek nema. Vjerujem da ovakvo piće više odgovara starijoj i ženskoj populaciji”, kaže Li.

Tvrtka je ugovor s Osječkom pivovarom potpisala u svibnju ove godine, a pivo se trenutno preko njihovih partnera prodaje u pokrajini Shandong, Pekingu i Chengduu.

“Imamo vrlo velike planove za budućnost jer ako Osječka pivovara uđe na kinesko tržište, možda ga neće moći opskrbiti, tako da ćemo istražiti sljedeći korak, kako kasnije proširiti proizvodnju ili surađivati u ulaganjima”, dodaje Li.

Što se tiče dosadašnje prodaje, Li izjavljuje da je početak dobar i da je novi proizvod među kineskim partnerima primljen bolje od svih njegovih očekivanja. Kineski potrošači također su vrlo zainteresirani i reakcije su dobre, osobito među ženskom populacijom.

Kina je danas najveće svjetsko tržište piva prema volumenu prodaje, a stručnjaci predviđaju da bi do 2017. trebalo preuzeti vodstvo i prema vrijednosti. U tome bi veliku ulogu trebao odigrati rastući standard Kineza i interes prema kvalitetnijim alkoholnim pićima. Unatoč tome, Kina postaje sve kompetitivnije tržište i to ne samo zbog brojnih uvoznih proizvoda, već i zbog sve kvalitetnije domaće konkurencije.

“Vjerujem da svaki novi proizvod koji ulazi na kinesko tržište ima izazove. Moje je mišljenje da treba izabrati partnere za suradnju koji imaju strogo znanstveni plan i metode prodaje, proizvodi će na kraju sigurno imati dobre rezultate prodaje”, rekao je Li.

Kao zadatak istaknuo je upoznavanje Kineza s novim pivom. U tu svrhu njegova tvrtka namjerava organizirati nagradne igre u kojima će kineski potrošači dobiti priliku da probaju novo pivo i osvoje vrijedne nagrade. Slična akcija organizirana je i tijekom predstavljanja Osječkog piva u hotelu Sea View Garden u Qindau.

Njegovu promociju potpomogli su i hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu, Hrvatska gospodarska komora, Ured za trgovinu u Qindau te drugi partneri. (glas-slavonije.hr)