Povjerenje talijanskih potrošača oslabilo je u veljači zbog zabrinutosti kućanstava za financijsku situaciju, pokazali su u utorak objavljeni podaci državnog zavoda za statistiku.

Indeks raspoloženja potrošača koji izrađuje ISTAT pao je u veljači na 97,5 bodova, s 98 bodova koliko je iznosio u siječnju.

Uz stopu nezaposlenosti na razini koja nije zabilježena od 1970-ih i uzdrmanu industrijsku bazu poslije najgore recesije nakon Drugog svjetskog rata osobna potrošnja u zemlji već je dugo na udaru.

Promet u maloprodaji pao je prošle godine 2,1 posto, što je najveći pad u 23-godišnjoj povijesti indeksa, objavio je ISTAT u odvojenom priopćenju.

Novoimenovani premijer Matteo Renzi obećao je niz brzih reformi, uključujući promjenu zakona o radu radi otvaranja većeg broja novih radnih mjesta i poticaja gospodarstvu, koje je u četvrtom tromjesečju prošle godine poraslo tek 0,1 posto.

ISTAT-ov podindeks koji mjeri raspoloženje vezano za osobne financije pao je na 98,3 boda, sa 100,3 boda u siječnju, dok je onaj vezan za gospodarsku klimu porastao s 92,3 na 96,2 boda.

Podindeks koji mjeri stav o trenutnoj situaciji pao je na 96,7 bodova, s 99,0 bodova, dok je indeks budućih izgleda porastao s 97,6 na 98,8 bodova.

Potrošnja je već dugo Ahilova peta talijanskog gospodarstva, koje spada među najsporija u eurozoni. (Business.hr / Hina)