Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u prosincu za 5,1 posto na godišnjoj razini.

U prosincu prošle godine u Hrvatskoj je promet u trgovini na malo pao 6,1 posto na godišnjoj razini, više nego mjesec dana prije i znatno više nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u prosincu nominalno pao za 2, a realno za 6,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

To je veći pad nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u prosincu za 5,1 posto na godišnjoj razini.

Svi anketirani očekivali su pad, i to u rasponu od 4,5 do 5,6 posto. Prosinac je već 10. mjesec zaredom kako potrošnja pada, i to brže nego u studenom, kada je promet u trgovini na malo skliznuo 5,7 posto. Pad potrošnje ponajviše je posljedica rasta nezaposlenosti, smanjenja raspoloživog dohotka i potrošačkog pesimizma.

“Dinamika pada osobne potrošnje upozorava da će se takvi trendovi vrlo vjerojatno zadržati i tijekom 2013. godine. S obzirom da je osobna potrošnja jedna od najznačajnijih komponenti BDP-a, onda je teško očekivati i pozitivne stope rasta BDP-a, bez obzira na očekivani oporavak investicija”, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da će se zaposlenost nastaviti smanjivati, što potvrđuju podaci na početku godine, dodaje Šantić.

“Isto tako, osobna potrošnja uvelike ovisi o raspoloživom dohotku kućanstava, koji će se i dalje smanjivati zbog rasta cijena za otprilike tri posto ove godine. Također, slaba je potražnja za kreditima od strane građana, pa je jasno da se ne mogu očekivati promjene trendova u maloprodaji, dok ne nastupe pozitivni trendovi na tržištu rada”, zaključuje Zdeslav Šantić, koji i u ovoj godini očekuje pad prometa u trgovini na malo, od oko 3 posto, što bi bilo manje nego lani kada je pao nešto više od 4 posto.