U prisustvu državnog tajnika Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Dragana Jelića, izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i zamjenice pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Marinke Bakula – Anđelić te predstavnika donatora u Zagrebu je otvoren pogon za proizvodnju tekućih sapuna “Dodir prirode”. Sapun proizvode slijepe i slabovidne osobe kroz tvrtku “Sfera Visia” Udruge slijepih Zagreb.

Ovaj projekt socijalnog poduzetništva uz sada zaposlene tri osobe planira zapošljavanje još tri slijepe i slabovidne osobe u prvom kvartalu iduće godine, a o prodaji tekućih sapuna ovisi i daljnje zapošljavanje.

Sapun “Dodir prirode” proizvodi se od 100% prirodnih sastojaka prema recepturi voditeljice proizvodnje Barbare Šajinović. “Ovo je sapun kao što je nekad bio, kad se sapun još kuhao u svakom domaćinstvu. Izrađen je od svježih jestivih biljnih ulja i kalijeve lužine, obogaćen prirodnim eteričnim uljima koja mu daju postojan, ugodan miris i njeguju kožu. To je jedini pravi tekući sapun bez sintetskih kemikalija na našem tržištu”, kazala je Barbara Šajinović.

Projektu Udruge slijepih Zagreb od prvog dana potporu pruža Grad Zagreb, ali mu se priključio i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Financijski su potporu pružili Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) u iznosu od 30.000 eura za dio opreme te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 20.000 eura.
Glavna sirovina za izradu sapuna je Zvijezda suncokretovo ulje koje je već godinama brend broj 1 po izboru potrošača u sklopu istraživanja IpsosPuls. Zvijezda, prva hrvatska tvornica ulja, Udruzi je donirala sirovinu potrebnu za godišnju proizvodnju sapuna.

“Izuzetno nam je drago što sa svojim ključnim proizvodom, Zvijezda suncokretovim uljem, možemo dati podršku društvenom poduzetništvu i zajedno s Udrugom slijepih Zagreb dodatno sudjelovati u stvaranju novih prilika za osobe s invaliditetom”, kazao je Tihomir Adam, direktor društva Zvijezda plus.

Povodom otvaranja proizvodnje, izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb Goran Denis Tomašković najavio je kako će poduzeće iduće godine zaposliti još tri osobe.

“Od danas su uz krute sapune u ponudi našeg poduzeća i tekući sapuni ‘Dodir prirode’. Sapuni su dostupni u pakiranju od 300 ml, 500 ml, 1 L i 5 L. Osim što je riječ o proizvodu od prirodnih sastojaka, kupnjom naših sapuna tvrtke, ustanove i organizacije mogu anulirati penale koje sada plaćaju jer ne zapošljavaju dovoljan broj osoba s invaliditetom”, naglasio je Tomašković.

Početak proizvodnje tekućeg sapuna nadogradnja je projekta “Sapuni s točkicama”. Projekt “Sapuni s točkicama” i agencija Apriori World na čelu s Danijelom Koletićem koji projekt i Udrugu slijepih Zagreb već punih pet godina podupiru pro bono ovog je mjeseca nagrađen prestižnim svjetskim priznanjem World Golden Contribution Awards koje dodjeljuju Ujedinjeni narodi i međunarodna asocijacija za odnose s javnošću IPRA. Projekt osim svoje inovativnosti zadovoljava i 10. cilj održivog razvoja Ujedinjenih naroda – smanjenje nejednakosti.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!