outlet-sveta-helena-ftdNeadekvatna regulativa o poslovanju outleta u Hrvatskoj te nestabilno i neizvjesno tržište, navode se kao glavni razlozi odluke o pokretanju prenamjene projekta

Tvrtka Zelina centar d.o.o. donijela je odluku o pokretanju procesa prenamjene Outleta Sveta Helena, trgovačkog centra kojim upravlja, izvijestili su iz tvrtke.

U dogovoru s investitorima i poslovnom bankom, navodi se, Outlet Sveta Helena nastavit će s radom do 1. lipnja ove godine, nakon čega će se krenuti s planiranjem i izvedbom novog projekta na postojećem zemljištu i infrastrukturi.

Nezadovoljavajuća zakonska regulativa o poslovanju outleta u Hrvatskoj te krajnje nestabilno i neizvjesno tržište doveli su do dugoročno štetnih posljedica na cjelokupnom tržištu što su i glavni razlozi odluke o prenamjeni projekta, ističu iz Zelina centra.

U svijetu je koncept outleta poznat više od 20 godina i odlično prihvaćen od kupaca, koji odjeću poznatih brendova mogu kupiti po izuzetno niskim cijenama, ali i brendova, koji se na taj način rješavaju zaliha neprodanog asortimana.

Raspon sniženja trebao bi se kretati od 30 do 70 posto, ali za trgovce u Hrvatskoj ne postoje adekvatne zakonske regulative koje bi ih usmjerile da se drže tih iznosa popusta, da cijene artikala ne budu istovjetne onima u trgovinama u centru grada ili trgovačkim centrima te da asortiman nije iz aktualnih kolekcija, već prošlosezonskih.

Na primjeru Outleta Sveta Helena ispostavilo se da nered na tržištu nije donio koristi ni kupcima ni trgovcima. U susjednim zemljama, gdje je tržište regulirano, situacija je potpuno drugačija, naglašavaju iz Zelina centra.

“Treba istaknuti kako Outlet Sveta Helena u proces prenamjene projekta ulazi kao odgovoran poslodavac i partner. Uprava centra je od prvog dana otvaranja outleta ulagala velike napore kako bi optimizirala svoje poslovanje i konsolidirala rezultate u uvjetima tržišne nestabilnosti. Inicijalna je namjera provedena u praksi i svi troškovi su minimizirani u cilju očuvanja poslovnih rezultata i radnih mjesta. Nažalost, neodgovornost kod poštivanja dogovorenih i potpisanih ugovornih uvjeta kroz dulje vremensko razdoblje kod pojedinih zakupaca kao partnera u poslovanju outleta su, između ostalog, ugrozili održivost projekta. Ugled projekta s vremenom je uništen i stvoreni su gubici. Iako smo ga i u teškim vremenima pokušali održati, stigli smo do točke u kojoj smo se odlučili pristupiti jedinom preostalom rješenju kako bismo izbjegli daljnje gubitke – jednostranim ili sporazumnim raskidima ugovora o zakupu te pokretanju procesa prisilne naplate”, istaknula je Dragana Bokan, direktorica Outleta Sveta Helena, i naglasila kako se nada da će ovaj njihov primjer možda potaknuti sve uključene strane, od regulative do trgovaca, da uvedu red na tržište i ne dopuste ponavljanje ovakvih slučajeva.

Ipak, bez obzira na veliku većinu nekorektnih okolnosti s kojima su se investitori susreli na ovom tržištu, direktorica Outleta Sveta Helena poručuje kako ne treba generalizirati.

Među dosadašnjim poslovnim partnerima ima i onih koji su odlično poslovali i bili dobar partner. Ima primjera koji ističu kako su od prvog dana zadovoljni rezultatima u Outletu Sveta Helena, kao i poslovnim odnosom s upravom. Žao im je što je došlo do ove situacije i što velik broj zakupaca u centru nije bio korektan u pridržavanju svojih obveza, zbog čega na kraju svi moraju ispaštati.

U projekt Outleta Sveta Helena, koji je s radom počeo krajem 2008. godine, investirano je ukupno 27 milijuna eura. U vlasništvu je Zelina centra, tvrtke koja upravlja Outletom Sveta Helena, zemljište od ukupno 150.000 četvornih metara, od čega je 13.000 četvornih metara prodajnog prostora već izgrađeno, dok je s Fazom II, koja nije pokrenuta, ukupna investicija trebala iznositi oko 45 milijuna eura. Uz prodajna mjesta koja su nudila više od 150 različitih modnih brendova, outlet je imao i druge sadržaje poput restorana, kafića, igraonice za djecu i sl.

“Osim značajnih ulaganja poslovne banke velike su investicije u ovaj projekt bile i izravna ulaganja investitora preko matične tvrtke. Smatram da je bitno naglasiti veliku podršku investitora prema projektu Outleta Sveta Helena, koji su kontinuirano pomagali projekt od samog početka, a sve u očekivanju stabilizacije tržišta kao preduvjeta za normalno poslovanje“, istaknula je Bokan.

Trenutno se razmatra nekoliko zanimljivih projekata prenamjene, a konačna bi odluka trebala uslijediti već tijekom ove godine. Investitori i poslovna banka kao partneri u prenamjeni poručuju kako će i dalje nastaviti raditi na optimizaciji postojećih kapaciteta te tražiti najpogodnija rješenja za prostor od čak 150.000 četvornih metara u poslovnoj zoni Sveta Helena.

Važno je napomenuti da tvrtka Zelina Centar ne gasi svoje poslovanje već ostaje na tržištu s nekretninom nadomak Zagreba na izvrsnom prometnom položaju prema kojem u krugu od 60 minuta vožnje gravitira više od 2 milijuna ljudi.

Uprava tvrtke Zelina Centar izražava nadu da će s dosadašnjim iskustvom na ovom tržištu te ovim poslovnim potezom prenamjene projekta pomoći svim zainteresiranim stranama da preispitaju svoje djelovanje na tržištu i sve uzročno posljedične veze, koje bi mogle dovesti do preslagivanja i stabilizacije tržišta”, zaključuje se u priopćenju.