Njemački proizvođač robe široke potrošnje objavio je kako je u prvom kvartalu fiskalne godine ostvario ukupnu prodaju u iznosu od 3,93 milijarde eura, što je za 2,6 posto manje u usporedbi s istim lanjskim tromjesečjem. U Henkelu ističu kako je negativan rezultat posljedica nastavljenog pritiska posebice na valute tržišta u razvoju, ali i na američki dolar.

Organska prodaja, koja isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja, istodobno je porasla za 4,3 posto.

“Usprkos kontinuirano izazovnom tržišnom okruženju, početak fiskalne 2014. godine bio je dobar za tvrtku Henkel. Svi poslovni sektori izvijestili su o rastu organske prodaje te poboljšanoj profitabilnosti”, izjavio je predsjednik Uprave tvrtke Henkel Kasper Rorsted. “Ostvarili smo vrlo snažnu izvedbu na našim tržištima u razvoju, a također smo rasli i na našim razvijenim tržištima. Međutim, negativni utjecaji tečajnih razlika imali su snažniji utjecaj na prikazanu prodaju u usporedbi s prethodnom godinom.”

Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu, naime, zabilježio je snažan rast organske prodaje od 6 posto. U poslovnom sektoru Beauty Care prodaja je organski porasla za 3 posto, dok je poslovnom sektoru ljepila i tehnologije organska prodaja rasla 4,1 posto.

Neto dobit u prvom fiskalnom tromjesečju uvećana je za 13,2 posto, na ukupno 456 milijuna eura, od čega 7 milijuna eura otpada na manjinske interese.

“Ne očekujemo da će se situacija vezana uz tečajne razlike poboljšati u kratkom roku”, rekao je Rorsted, komentirajući tekuću fiskalnu godinu.

“Ekonomsko okruženje ostat će izazovno, s najnovijim razvojem događanja u Istočnoj Europi koji stvara dodatnu nesigurnost na tržištima. Ovo otežava predviđanje gospodarskih kretanja za godinu koja dolazi. Visoki stupanj agilnosti i prilagodljivosti ostat će ključ uspjeha. Mi ćemo stoga nastaviti s pojednostavljenjem i ubrzanjem naših procesa i struktura”, naglasio je Rorsted dodajući kako za fiskalnu 2014. godinu predviđa rast organske prodaje od 3 do 5 posto.