Oštar pad cijena energenata srušio je u prosincu proizvođačke cijene u eurozoni više nego što se očekivalo, što bi moglo u idućim mjesecima produbiti deflaciju u toj monetarnoj uniji.

Statistički ured Europske unije objavio je u utorak da su proizvođačke cijene u eurozoni pale u prosincu 2014. za 1,0 posto u odnosu na mjesec ranije, odnosno za 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

To je više od očekivanja ekonomista, koji su u anketi Reutersa procjenjivali njihov mjesečni pad od 0,7 posto, a godišnji od 2,5 posto.

Podaci Eurostata pokazali da je 8,3-postotni pad cijena energenata na godišnjoj razini imao najveći utjecaj na ukupni rezultat. Trajni potrošački proizvodi i kapitalni proizvodi bili su međutim 1,3 odnosno 0,6 posto skuplji nego godinu dana ranije.

Proizvođačke cijene signaliziraju inflatorne trendove, jer imaju izravan utjecaj na cijene roba široke potrošnje. Ranije je objavljeno da su potrošačke cijene u eurozoni u prosincu pale za 0,2 posto na godišnjoj razini, a u siječnju za 0,6 posto.

Europska središnja banka (ECB), smanjivši kamatne stope gotovo na nulu, krajem siječnja najavila je da će početi kupovati državne obveznice kako bi ubrizgala više novca u gospodarstvo i potaknula brži rast cijena te izbjegla deflaciju. (Hrportfolio.hr / Hina)