Pad prometa od trgovine na malo u svibnju usporio na 3,7%

kolica-ftd-maloprodaja-trgovinaPromet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine nominalno bio manji za 3,5 posto, a realno je smanjen za 3,7 posto, prvi su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Time je i u svibnju nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već dvadeset mjeseci, ali je pad prometa znatno usporen.

Tako je promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u travnju na godišnjoj razini zabilježio realni pad za 8 posto, u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine realni pad maloprodaje bio je 2,8 posto, dok je u veljači realno smanjen za 7,3 posto, a u siječnju za 9,3 posto.

Državni zavod za statistiku je s početkom ove godine započeo s novom koncepcijom publiciranja podatka o maloprodaji radi postizanja potpune usklađenosti s regulativom Eurostata i dostave mjesečnih pokazatelja o kretanju prometa u trgovini na malo prema predviđenim rokovima (jedan mjesec nakon isteka promatranog mjeseca).

Tako se i prvi rezultati prometa u trgovina na malo objavljuju ranije nego inače.

Zbog kratkog roka i mogućnosti naknadnih korekcija podataka, DZS će za dva tjedna objaviti revidirane i detaljne pokazatelje u svom redovnom priopćenju.

U slučaju značajnijih metodoloških promjena ili korekcija podataka, DZS će prema potrebi revidirati podatke i za prethodna razdoblja.

Iz indeksa nisu uklonjeni sezonski i kalendarski utjecaji, napominju statističari.(H)