trazenje poslaSa srpnjem već lagano otupljuje oštrina trenda pada broja nezaposlenih pod utjecajem glavne turističke sezone. Tako je broj nezaposlenih u odnosu na lipanj bio niži za 0,8 % te iznosio 257 994 osoba, a stopa registrirane nezaposlenosti 15,9%, tek 0,2 postotna boda manje nego mjesec dana ranije.

No, kada se ovi pokazatelji promatraju u godišnjoj usporedbi, stoje nešto povoljnije: broj nezaposlenih u srpnju manji je za 1,1 % u odnosu na srpanj prošle godine, a stopa registrirane nezaposlenosti manja je za 1,9 postotnih bodova (vidi: crvena linija u grafikonu).

Ipak, pritom primjećujemo ublažavanje godišnjeg trenda: negativna razlika u godišnjoj stopi nezaposlenosti je najniža od kraja prošle godine, a razlika u padu broja nezaposlenih je najniža od rujna prošle godine.

godisnja razlika u broju nezaposlenihIako su trenutno razine nezaposlenosti i stope registrirane nezaposlenosti na najnižoj razini od 2009. godine, trendovi ostalih pokazatelja na tržištu rada i dalje nisu povoljni što znači da je pad broja nezaposlenih pod značajnim utjecajem drugih varijabli pored zapošljavanja uslijed čega i stopa nezaposlenosti pada sporije nego što bi to bilo pri zdravijim pomacima u nezaposlenosti.

Naime, brojnost aktivnog stanovništva je još uvijek značajno manja nego prošle godine (za 3,2 %); štoviše, i dalje se u ovoj godini kreće na najnižim povijesnim razinama (u srpnju je prema našim izračunima bila na razini od 1,622 milijuna, što je tek nešto više od rekordno niskih 1,612 milijuna zabilježenih u svibnju). To je posljedica izostanka oporavka zaposlenosti (smanjenje nezaposlenosti se ne preljeva u zaposlenost). Tako je broj zaposlenih (prema našem izračunu) u srpnju ostvaren na razini od 1,364 milijuna, što je njegova najniža srpanjska razina još od ljeta 2000. godine.

“Pod utjecajem turističke sezone, broj nezaposlenih i stopa nezaposlenosti u srpnju bile su u padu. Unatoč tome, prema našim izračunima broj zaposlenih u Hrvatskoj ostvaren je na razini od 1,364 milijuna, što je najniža brojka zabilježena u srpnju u zadnjih 15 godina. Broj aktivnog stanovništva procjenjujemo na 1,622 milijuna, što je neznatno više od rekordno niskih 1,612 milijuna zabilježenih u svibnju. Unatoč blagim pozitivnim trendovima na tržištu rada, u 2015. godini očekujemo izostanak vidljivog oporavka zaposlenosti i aktivnosti”, rekao je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize Zvonimir Savić.

Do kraja godine očekujemo produljenje ovakvih trendova što će rezultirati blagom korekcijom registrirane nezaposlenosti naniže u odnosu na prethodnu godinu, no oporavak zaposlenosti i aktivnosti će ponovno izostati.