Papirnati proizvodi: Triput Violeta i jednom Paloma

Kod papirnatih proizvoda prisutna je velika koncentracija pa nekoliko proizvođača drži apsolutnu većinu oglasnog udjela. Među njima osobito je napredovala marka Violeta koja je vodeća kod toaletnog papira, papirnatih maramica i papirnatih kuhinjskih ručnika, dok je Paloma lider kod papirnatih salveta

U okviru analize kretanja u kategoriji “Papirnati proizvodi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u periodu travanj 2016. – ožujak 2017. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci (MAT razdoblje).

TRI IGRAČA KOLO VODE
Omjer robnih i trgovačkih marki kod toaletnog papira u zadnja je dva godišnja perioda jako stabilan. Naime, robne marke su u zadnjih 12 mjeseci napravile tek pomak za 1% i sada imaju 89% udjela u broju promocija.

S rastom od 6% Violeta je s 28% udjela na prvom mjestu preskočila Palomu koja je izgubila 4% u odnosu na prethodnu godinu i sada ima 23% udjela u broju promocija. Vrlo blizu je i SCA koji je zadržao svojih 22% udjela kao i lani.

Ova tri proizvođača toaletnog papira su značajno ispred konkurencije koju predvodi Drenik sa 7% (-1% u odnosu na lani) te Delt papir s 3% (-1% u odnosu na lani).

Ostali proizvođači svoj su udio smanjili s prošlogodišnjih 18% na sadašnjih 17% udjela. Spar je na vrhu poretka trgovaca u broju promocija toaletnog papira s 13% i napretkom za 2% na međugodišnjoj razini.

Drugo mjesto dijele Tommy i KTC koji su u oba godišnja perioda imali po 6% udjela, dok Konzumu to nije pošlo za rukom te je pao na 5%. Plodine, Metro, Ultragros, Billa i Kaufland imaju po 4% udjela u broju promocija, a dm je zauzeo 3%. Ostali trgovci svoj su udio povećali s lanjskih 46% na 48%.

Paloma je unatoč smanjenju udjela od 5% zadržala dosta uvjerljivo vodeću poziciju kod papirnatih salveta s 37% udjela u broju promocija. Jedini pravi konkurent Palomi je Violeta koja je rasla za značajnih 8% i sada drži 24% udjela.

Proizvođači vrijedni spomena su još Matias sa 6% te Soffy i Renova s 5% udjela, dok su svi ostali proizvođači zabilježili smanjenje svog udjela s prošlogodišnjih 32% na aktualnih 23% udjela u broju promocija papirnatih salveta.

Pogledamo li pak poredak trgovačkih marki primjetan je gotovo nevjerojatan rast trgovačke marke Rial koja je učetverostručila svoj udio, s 8% koliko je držala lani na čak 34% na koncu ovogodišnjeg ožujka.

Sljedeće četiri marke su dosta blizu jedna drugoj pa je tako Aro imao 12% (rast od 2%), Spar 11% (+5%), Ceba 11% (+7%) i Profi Line 10% (+2%). Sve ostale trgovačke marke papirnatih salveta dramatično su pale s lanjskih 64% na 21% udjela u broju promocija.

RUČNICI I MARAMICE
Kao i kod toaletnog papira, Violeta je vodeća marka i u kategoriji papirnatih kuhinjskih ručnika, gdje je u zadnjih godinu dana ostvarila 3% rasta i zauzela više od trećine (34%) udjela u broju promocija. Korak s vodećom markom drži jedino Paloma koja ima 21% i na međugodišnjoj razini bilježi blagi minus od 2%.

Trećeplasirana marka je Ola’la sa solidnih 9% i minimalnim rastom na međugodišnjoj razini, dok po 4% drže Regina (-1%) te S-Budget (+2%). Zewa je pak u zadnjih 12 mjeseci dosta pala u ovom oglasnom kanalu, sa 7% na samo 3% udjela, dok su sve ostale marke ojačale za 2% i sada imaju 25% udjela u broju promocija kuhinjskih ručnika.

Nekih značajnih promjena nije bilo u tipovima promocije papirnatih kuhinjskih ručnika jer je udio snižene cijene smanjen s 58% na 57%, a udio redovne cijene porastao s 36% na 37%. Ostali tipovi promocije rasli su s 5% na 7% udjela u broju promocija papirnatih kuhinjskih ručnika.

Tri proizvođača vode glavnu riječ kod papirnatih maramica, a vodeća Violeta među njima je napravila i najveći pomak od 6% te je u zadnjih godinu dana zauzela 36% kvantitativnog udjela. Čvrsto drugo mjesto s 23% udjela drži SCA te bilježi minimalni rast u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, dok je Paloma trećeplasirana s 12% te je ostvarila minus od 3% na međugodišnjoj razini.

Ostali proizvođači zajednički imaju 29% udjela, što je 4% manje nego lani. U poretku vodećih marki naprijed je također Violeta s jednakim udjelom i trendom kao u klasifikaciji proizvođača, dok je na drugom mjestu Zewa s 20% i rastom od 1%, a treća je Paloma s 12% i minusom od 3%.

Ostale marke imaju značajno manje udjele: Ceba 5%, Tempo 4%, Lovely 3%, Rial 3%, Aro 2%, Soft Star 2%, dok na sve ostale marke otpada 13% udjela, što je za 9% manje nego u prethodnih 12 mjeseci. Kod trgovaca nemamo niti jednog izraženog lidera pa je poredak vrlo gust.

Ukupno 8% udjela u broju promocija papirnatih maramica drže Tommy, KTC, Plodine i Müller, pri čemu je ovaj potonji zabilježio najveći rast na međugodišnjoj razini (od 5%).

Odmah iza njih sa 7% udjela dolazi Metro, a ostali trgovci su zauzeli 61% udjela u broju promocija te su svoj udio smanjili za 6% u usporedbi s godinom ranije.