Paška janjetina dobila oznaku izvornosti

Poznata i priznata delicija, paška janjetina, konačno je zaštićena oznakom izvornosti. Naime, Udruga uzgajivača paške ovce Rogujica iz Paga dobila je ovih dana Rješenje Ministarstva poljoprivrede prema kojem se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva Paška janjetina – zaštićena oznaka izvornosti.

Udruga Rogujica je još u lipnju 2013. Ministarstvu dostavila zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Paška janjetina.

Dokumentacija je pripremljena u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agronomskim fakultetom iz Zagreba, s time da se na dobivanju izvornosti radi znatno duže, oko osam godina.

U udruzi su istaknuli kako se pašku janjetinu štiti radi gospodarskog, pravnog, potrošačkog, kulturnog, ekološkog i socijalnog aspekta.

Ante Čemeljić, tajnik Udruge uzgajivača paške ovce Rogujica, pojasnio je kako je paška janjetina tako postala prva janjetina u Hrvatskoj koja je dobila oznaku izvornosti. Ova je zaštita ustvari i najjača, a koristi zaštite izvornosti poznate delicije bit će mnogostruke. (Novi list)

Prethodni članakU veljači proizvođačke cijene pale 4 posto na godišnjoj razini
Sljedeći članakFranck predstavio aromatiziranu mljevenu kavu