paste za zube-trendovi-ftd 777Paste za zube koriste gotovo svi stanovnici Hrvatske u dobi od 15-64 godine, a pri korištenju najviše vjeruju dobro poznatim međunarodnim brendovima

Svi već znamo da je održavanje oralne higijene važno ne samo radi zdravlja usta i desni nego i zdravlja općenito jer se loše stanje usne šupljine povezuje i s nekim drugim bolestima poput problema sa srcem. Ne čudi stoga da u kategoriji zubnih pasti često nailazimo na novitete.

Proizvođači se istinski trude pokriti širok spektar okusa kojima bi zadovoljili zahtjeve potrošača dok uz to pokrivaju i sve veći spektar zaštite: protiv naslaga, kamenca, za osjetljive zube itd.

KORIŠTENJE I LOJALNOST
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju pasti za zube i pripadajućih brendova. Riječ je o alatu za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija.

bullet-paste za zube-trendoviDakako, marketinški pokazatelji dobiveni ovim putem od iznimne su važnosti za uspješno vođenje brenda i rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u 2015. godini.

Paste za zube koriste gotovo svi stanovnici Hrvatske u dobi od 15-64 godine, s tim da ju 87% koristi svakodnevno ili više puta dnevno. Oni ostali rade to nešto rjeđe.

S obzirom na visok postotak velikih korisnika (oni koji pastu za zube koriste jednom i više dnevno), ovaj se segment ne razlikuje od prosjeka populacije ni po jednom socio-demografskom parametru.

Čak 82% velikih potrošača smatra da paste za zube moraju osvježavati dah. Oko 45% ih smatra da se marke pasti za zube razlikuju s obzirom na učinak. Također, preferiraju paste s biljnim okusom, a pasta za izbjeljivanje nije njihov najčešći izbor. Čak dvije trećine velikih potrošača ne kupuje specijalne paste za zube u ljekarnama, a 20% ih koristi vodice za ispiranje.

Osim toga, među velikim potrošačima pasti za zube zamijećena je relativno viša razina važnosti brenda prilikom odabira proizvoda. Naime, 54% velikih potrošača pasti za zube izjasnilo se da im je jako važan brend prilikom odabira iz čega se može zaključiti da relativno teže prelaze s jednog na drugi brend.

VODEĆA TROJKA
Osim općenitog praćenja kategorije pasti za zube unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju se u određenom trenutku može računati. Korisnici brenda su isti konzumirali u posljednjih šest mjeseci.

BREND piramida-top 3 brenda među velikim korisnicima kategorije -pasta za zube-2015Vodeći brend u kategoriji pasti za zube među velikim korisnicima je Aquafresh koji koristi polovica populacije Hrvatske u dobi od 15 do 64 godine. Drugi brend je Signal koji koristi 45% populacije, a slijedi Colgate na trećem mjestu s razinom korištenja od 39%. S obzirom da je postotak velikih korisnika u odnosu na populaciju vrlo visok, razine svih indikatora piramide su relativno visoke.

Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore. Ova mjera uspoređuje brendove unutar kategorije pasti za zube i pokazatelj je snage na tržištu.

BRENDScorePromatranje cjelokupnog uspjeha brenda na tržištu osobito je vrijedno u situacijama kada brendovi na određenom marketinškom pokazatelju postižu vrlo slične vrijednosti pa se tek uzimanjem u obzir svih pokazatelja može dobiti prava slika snage na tržištu. I prema BRANDscore-u Aquafresh je vodeći brend u kategoriji pasti za zube u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima. Kao i kod razine korištenja, i ovdje na drugom mjestu slijedi Signal, a na trećem Colgate.

Karla Kovač - ipsos puls