Pepsi nudi oko 6 mlrd dolara da isplati punionice

Kupovina punionica mogla bi povećati dobit za 15 centi po dionici i stvoriti godišnju uštedu prije oporezivanja više od 200 milijuna dolara

PepsiCo, drugi najveći proizvođač bezalkoholnih pića na svijetu, ponudio je oko 6 milijardi dolara u gotovini i dionicama da bi od drugih dioničara otkupio svoje dvije najveće punionice ne bi li stekao veću kontrolu nad prodajom u Sjevernoj Americi.

PepsiCo nudi po 29,50 dolara za dionice koje još ne posjeduje u svojoj najvećoj punionici Pepsi Bottling Group i 23,27 dolara za dionice PepsiAmericas. Ponuda je 17 posto viša od njihove cijene 17. travnja, objavila je u ponedjeljak svojoj izjavi PepsiCo.

Kupovina punionica mogla bi povećati dobit za 15 centi po dionici i stvoriti godišnju uštedu prije oporezivanja više od 200 milijuna dolara. Transakcija bi omogućila proizvođaču Pepsija, Gatorade i Tropicane potpunu kontrolu nad oko 80 posto njene sjevernoameričke količine napitaka.

PepsiCO i njegov konkurent Coca-Cola prodaju koncentrirani napitak i sirup licenciranim punionicama koje potom dodaju vodu i druge dodatke, stavljaju ih u boce i konzerve i prodaju ih.

PepsiCo trenutačno drži 33 posto Pepsi Bottlinga i 43 posto PepsiAmericas. (Bankamagazin)