PepsiCo s rastom kvartalnog profita od 26 posto

Drugi najveći proizvođač bezalkoholnih pića na svijetu PepsiCo danas je izvijestio o snažnom rastu kvartalnog profita nakon što je preuzeo svoje dvije najveće punionice

Neto dobit navedene kompanije u prvom je tromjesečju ove godine porasla 26 posto na 1,43 milijarde dolara ili na 89 centi po dionici, dok je u istom lanjskom razdoblju profit iznosio 1,14 milijardi dolara ili 72 centa. Ako se isključe neke stavke dobit po dionici je iznosila 76 centi. Analitičari koje je anketirao Bloomberg očekivali su kvartalnu dobit u iznosu od 75 centi po dionici.

PepsiCo, koji je u ožujku završio preuzimanje svoje dvije najveće punionice za 7,8 milijardi dolara, također je izvijestio da su prihodi u promatranom razdoblju porasli 13 posto na 9,37 milijardi dolara.

PepsiCo je najbolje rezultate ostvario na tržištima Afrike, Bliskog istoka i Azije gdje je ostvario dvoznamenkasti rast prodaje. Na američkom tržištu je zabilježio pad prodaje od 4 posto. PepsiCo u ovoj godini planira otkupiti vlastite dionice u iznosu od 4,4 milijarde dolara.