Perković odlazi u mirovinu, nova predsjednica Uprave Zvjezdana Blažić

Nadzorni odbor Badela 1862 u ponedjeljak je jednoglasno prihvatio ostavku Ante Perkovića

badel-1862Anto Perković više nije predsjednik Uprave Badela 1862, a nova je predsjednica Uprave Zvjezdana Blažić, objavljeno je na konferenciji za novinare te tvrtke.

Nadzorni odbor Badela 1862 u ponedjeljak je jednoglasno prihvatio odluku kojom se s mjesta predsjednika Uprave temeljem podnesene ostavke razrješuje Anto Perković, a novom predsjednicom Uprave u narednih pet godina imenovana je dosadašnja članica Uprave Zvjezdana Blažić.

Na konferenciji za novinare Perković je kazao kako nije bilo jednostavno donijeti odluku o povlačenju iz tvrtke u kojoj je radio 36 godina.

Kao razlog svog odlaska naveo je nekonsolidirano vlasništvo, koje se mora konsolidirati, jer svi problemi proizlaze iz vlasništva, kazao je dodajući da “od sutra radi na tom projektu”.

Do problema je došlo zbog nesuglasja vlasnika, a da bi se napravilo bilo kakvo ozbiljno restrukturiranje, mora se konsolidirati vlasništvo, mora doći do pomirdbe među vlasnicima, kazao je Perković navodeći kako on to zna i može napraviti.

Nova predsjednica Uprave Zvjezdana Blažić istaknula je kako plan sanacije i restrukturiranja zahtjeva teške i ozbiljne korake.

Projekt će se odraziti na menadžment koji će se morati odreći nekih beneficija, na jedan broj zaposlenih, na promjenu strukture asortimana, tvrtka će se morati odreći djela programa koji nisu profitabilni, kao i dijela nekretnina.

Sve ono što nije u funkciji stvaranja prihoda, sve što nije profitabilno i stvara troškove ići će u prodaju, kazala je Blažić.
Vraćamo se temeljnom biznisu, proizvodnji žestokih alkoholnih pića i vina, istaknula je.

Da bi se program restrukturiranja proveo nužna je podrška Vlade i banaka, kazala je napominjući kako su zatražili od premijerke, ministra financija i Carinske uprave da im se omogući određeni moratorij na plaćanja troškova trošarine ili obročna otplata.

Kazala je i kako se započelo s velikim projektom preseljenja proizvodnje bezalkoholnih pića sa Borongaja na Žitnjak i u tom dijelu će doći do znatnog smanjenja broja zaposlenih. Dijelu zaposlenika je ponuđena mogućnost odlaska u mirovinu, a dio će biti prebačen na proizvodnju jakih alkoholnih pića i vina.

Blažić je rekla i kako teško da će radnicima biti isplaćena plaća pred Božić. Tražili su deblokadu računa, kako bi mogli riješiti taj problem, ali nisu naišli na razumijevanje, kazala je.

Kada je riječ o nekretninama za prodaju Blažić je istaknula kako je prvi prioritet Borongaj (34 tisuće četvornih metara), zatim industrijska zona Rakovac, vinarija u Svetom Ivanu Zelini, kancelarije u Križevcima, Splitu i Rijeci.

Također su započeti i određeni pregovori sa strateškim partnerom u segmentu bezalkoholnih pića i vode.

U prvih osam mjeseci 2009. u odnosu na isto razdoblje lani prodaja Badela 1862, koji zapošljava 900 djelatnika, ostvarila je količinski rast od 7 posto, dok je financijska realizacija društva od 305,36 milijuna kuna za 1,1 milijun kuna veća nego u istom razdoblju lani. (H)