Petina kućanstava ponovo kupuje preko granice

Zadnja godina kada je velik broj naših građana odlazio u kupovinu u susjedne zemlje bila je 2 000.
Tada je trećina hrvatskih kućanstava obavljala velike kupovine svakodnevnih potrepština izvan granica Hrvatske.

Sadašnja  kriza ponovno je aktivirala ovaj oblik snabdijevanja pa ove godine oko petine kućanstava  ponovno gotovo  redovito odlazi kupovati preko granice.

U razdoblju od veljače to lipnja ove godine svaki je mjesec u kupnju preko granice odlazilo od 14 do 19% kućanstava. Tako je, na primjer, u lipnju ukupno 15% kućanstava kupovalo u susjedstvu. Najviše ih je bilo iz Slavonije (27%), zatim Istre i Primorja (24%), slijedi Zagreb s okolicom te Lika, Kordun, Banovina (po 13%), pa sjeverna Hrvatska (10%) i Dalmacija (7%).

Zanimljivo je istaknuti da su u te kupovine nešto više išli građani visoke stručne spreme (20%) ili srednje spreme(17%), zatim to su osobe u stalnom radnom odnosu (22%), iz kućanstava s 4 i 5 članova (oko 20%), srednjih ili viših mjesečnih prihoda kućanstva (18 do 20%).

Vani se kupuje svašta. Oni koji su bili u kupovini u lipnju gotovo obavezno su kupili nešto od odjeće i obuće (65%). Te su proizvode najviše kupili putnici iz Zagreba (81%) i iz Istre (86%). Od proizvoda svakodnevne potrošnje tu ima sredstava za pranje i čišćenje (21%), sredstava za osobnu higijenu (20%),
mlijeka i mliječnih prerađevina, kave, bezalkoholna i alkoholna  pića (po oko 17 do 22%), mesa i prerađevina (13%), cigareta (oko 40%) pa sve do bijele tehnike (4%).

Koliko se god dio trgovaca i proizvođača u zemlji trudi sniziti cijene u Hrvatskoj to očito nije dovoljno za  kućne budžete kojima raspolažu naši građani pa se tako prihod naših kućanstava prelijeva u susjedstvo.

gfk-logoO istraživanju : prikazani podaci rezultat su istraživanja  na reprezentativnom uzorku  građana Hrvatske starijih od 15 godina (n= 1 000); osobna anketa u kućanstvu; veljača do lipanj 2009.g.