Pevec:’Pronašli smo strateškog partnera’

zdravko-pevec-i-supruga-ftdPodsjetimo da je proteklog tjedna objavljena informacija kako tvrtka Pevec bankama i dobavljačima duguje oko 1,9 milijardi kuna, te kako su upravljanje nad tvrtkom u potpunosti preuzeli vjerovnici, banke i dobavljači

Iako ne negiraju da je riječ o tvrtki iz Njemačke, glasnogovornica Peveca Krunoslava Blaha demantirala je pisanje Jutarnjeg lista prema kojemu bi ih trebao spasiti njemački proizvođač solarnih ćelija, koji bi ulagao u proizvodnju u Hrvatskoj.

U Pevecu još ne žele otkrivati detalje strateškog partnerstva, a kako je riječ o ulasku svježeg kapitala on bi se vjerojatno iskoristio za smanjivanje dugova, kao i za restrukturiranje odnosno planirano izdvajanje dijela poslovanja, zbrinjavanje viška zaposlenih i prenamjenu prostora.

“Istina je da smo pronašli strateškog partnera u Njemačkoj, ali nije istina da je to tvrtka koja se bavi proizvodnjom solarnih uređaja. Ugovor s tim partnerom trebao bi biti potpisan tokom ponedjeljka, ali vam više informacija ne mogu otkriti”, kazala je Pevecova glasnogovornica Krunoslava Blaha.

Novi strateški partner vjerojatno će u tvrtku unijeti svježi kapital koji bi se iskoristio za smanjivanje dugova, kao i za restrukturiranje odnosno planirano izdvajanje dijela poslovanja, zbrinjavanje viška zaposlenih i prenamjenu prostora.

Konzultant i nekadašnji direktor Metroa Damir Firšt potvrdio je u razgovoru za Jutarnji list da je komunicirao s Pevecom oko problema u kojima se našla tvrtka. U razgovoru je rekao kako kriza niti naglo širenje tvrtke nisu temeljni Pevecovi problemi, već su samo mogli ubrzati negativna kretanja. Spornim smatra što vlasnik tvrtke Zdravko Pevec nije razgraničio vlasništvo od upravljanja, pa je kompaniju sa 3000 zaposlenih koja posluje u četiri zemlje vodio na isti način kao kada je imala deset zaposlenih.