hrvatski-duhani-navodnjavanje-largeHrvatski duhani su na polju proizvođača Josipa Bunderlea u Vukosavljevici, nedaleko Virovitice, proizvođačima duhana predstavili uzgoj duhana na foliji sa sustavom za navodnjavanje kap po kap, prihranu i zaštitu te usporedbe radi, konvencionalni uzgoj duhana, čiji je razvoj neusporedivo slabiji u odnosu na navodnjavani duhan.

To je ujedno i prvi put u dugoj i bogatoj tradiciji proizvodnje duhana u Hrvatskoj, starijoj od četiri stoljeća, da se navodnjava proizvodnja duhana.

Ovaj pilot projekt navodnjavanja realiziran je u suradnji s domaćom agronomskom znanosti i strukom o duhanu na proizvodnim površinama od 1,5 hektara na pjeskovitom tlu na kojemu su se dosad u proizvodnji duhana ostvarivali prinosi od 1200 do 1800 kilograma duhana po hektaru, što ne može osigurati rentabilnu proizvodnju.

S primjenom sustava za navodnjavanje kap po kap, može se očekivati prosječni prinos i do 3800 kilograma iznimno kvalitetnog duhana po hektaru, jer se za njegovu zaštitu ne koriste herbicidi.

“Navodnjavanjem duhana na takvim tlima ostvaruje se višestruko povećanje prinosa, što će proizvođačima osigurati brži povrat ulaganja u sustave navodnjavanja”, istaknuo je predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, Mirko Boić, dodajući kako ta tvrtka skrbi o stabilnosti, sigurnosti, dugoročnosti i profitabilnosti proizvodnje duhana.

Podsjetio je kako su Hrvatski duhani s proizvođačima na svom sirovinskom području u Podravini i Slavoniji zaključili četverogodišnje ugovore o proizvodnji duhana te kako s njima uspješno rade i na zamjeni skupog energenta prirodnog plina jeftinijim energentom drvne biomase u sušnicama za duhan, a sve u cilju smanjenja troškova i veće profitabilnosti proizvodnje duhana, stoji u priopćenju Adris grupe.