Pivovarna Laško okuplja proizvođače pića u jedinstveno poduzeće

Odluka o povezivanju u jednu kompaniju djelomično je potaknuta strahom od rasprodaje kompanija iz sastava grupe Pivovarne Laško nakon ulaska banaka u njenu vlasničku strukturu

Pivovarna Laško priprema projekt prestrukturiranja i udruživanja kompanija koje se bave proizvodnjom pića pod okriljem Grupe u jedinstvenu tvrtku. Riječ je o pivovarama Laško i Union te tvrtkama Radenska, Fructal i Vital Mestinje, koje su vlasnički jače ili slabije povezane. Pivovarna Laško vlasnik je Uniona i radenske, dok je Union većinski vlasnik Fructala.

Odluku o restrukturiranju donio je nadzorni odbor Pivovarne Laško koji se po prvi puta u novom sastavu okupio u petak.

Pivovarna Laško je većinu  preuzimanja – koja su provedena pod sloganom projekt udruživanja slovenske industrije pića – izvršila početkom desetljeća, pa je odluka o udruživanju kompanija iznenadila slovensku javnost. Predsjednik Uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko na upit Dela o razlozima ovakve odluke odgovorio je kako je točno da su tvrtke vlasnički povezane, ali još uvijek je riječ o četiri razdvojene pravne osobe, odnosno pet ako im se pridruži i Vital Mestinje.

„Naš plan je povezati sva poduzeća u jedno, koje bi pod istim krovo objedinilo cijelu slovensku industriju pića. Rijče je o nastavku projketa koji se počeo preuzimanjem Pivovrne Union“, pojasnio je Zorko. Predsjednik Uprave Pivovarne laško nije opovrgao ni da je jedan od razloga povezivanja strah od moguće rasprodaje kompanija u sastavu grupe Pivovarna Laško. Tome su sklone banke vjerovnici koje su zbog dugova preuzele vlasnički udjel u Pivovarni Laško, a poznato je da banke uobičajeno nisu sklone dugoročnom vlasništvu nad poduzećima, navodi Delo.

Da projekt udruživanja nije nov potvrdio je i predsjednik Nadzornog odboora Pivovarne Laško Tone Turnšek, no dodao je da je prerano govoriti o detaljima projekta. »Konačni cilj je udruživanje svih proizvođača piča u jedno poduzeće«, rekao je Turnšek.

Je li takav potez opravdan, pokazat će studija koja će biti naručena putem javnog natječaja, pojasnio je. Studija bi trebala odgovoriti na pitanje koje kompanije treba povezati (hoće li se objediniti samo pivovare ili i druga poduzeća unutar grupe)  i u kojem trenutku.

Turnšek je rekao da ne vidi razloga da se pivo Union vari u Laškom. „Union će se proizvoditi kao i do sada“, odrješit je predsjednik NO. Dodao je da niti jedna tvrtka neće biti zatvorena. „Tražimo pozitivne učinke povezivanja i studija će pokazati je li to isplativo“, zaključio je.

Na sjednici u petak članovi Nadzornog odbora upoznali su se i s financijskim rezultatima  Grupe u prvih sedam mjeseci ove godine. Poslovanje krajem srpnja bilo je nešto bolje nego na polugodištu, no što to točno znači u brojkama bit će poznato krajem rujna. U prvih šest mjeseci grupa Laško uz smanjene troškove prihodovala 167,1 milijuna eura kroz poslovanje, što je šest posto manje nego u istom lansjkom razdoblju. Dobit iz poslovanja iznosi 21,6 milijuna eura, odnosno 51 posto je veća nego na pologodištu prošle godine. Neto dobit za prvo polugodište iznosi gotovo deset milijuna eura. Grupa je u prvih šest mjeseci rodala 2,3 milijuna hektolitara raznih pića. Matična Pivovarna Laško je u prvom polugodištu prihodovala 50 milijuna eura kroz prodaju uz neto dobit  iz poslovanja od 11,1 milijuna eura. (Banka.hr)