Pivovarna Laško prodaje udjel u Mercatoru

mercator-centar-ftdPrezadužena Pivovarna ove godine namjerava prodati udjele u najvećem slovenskom trgovcu, Delu i Fructalu

Nadzorni odbor Pivovarne Laško u ponedjeljak se suglasio da uprava tvrtke provede javni natječaj za prodaju 23,34 posto vlasničkog udjela kojeg tvrtke iz Grupe Pivovarne imaju u Mercatoru.

Prezadužena Pivovarna ove godine namjerava prodati udjele u najvećem slovenskom trgovcu, Delu i Fructalu.

U slučaju da prodaja svih udjela uspije, planirani dug Grupe krajem godine mogao bi iznositi 160 milijuna eura, objavljeno je krajem prošle godine.

Za 100-postotni udjel u Delu tvrtka je natječaj za prikupljanje neobvezujućih ponuda raspisala još u studenom.

Nadzorni odbor Pivovarne Laško u ponedjeljak je upoznat i s trenutnom novčanom situacijom tvrtke i grupe te s prošlogodišnjim rezultatima poslovanja, objavljeno je na Ljubljanskoj burzi.

Izgleda da se zapletu u slučaju prodaje Mercatora ne vidi kraj, piše slovenski Dnevnik.

U ponedjeljak je istekao rok do kojeg je britanski investicijski fond Mid Europa Partners NLB-u morao poslati obvezujuću ponudu za kupnju 10 posto slovenskog trgovačkog lanca, a to se, prema informacijama Dnevnika, nije dogodilo.

Britanski je fond posljednjih tjedana u pregovorima s Pivovarnom Laško o kupnji njenog udjela u Mercatoru iz čega proizlazi da u prvoj fazi neće kupiti i udjel NLB-a.

Prema izvorima Dnevnika, u sljedećih će nekoliko dana biti jasnije hoće li Mid Europa preko otkupa dionica od Pivovarne uskoro stupiti u vlasništvo Mercatora, ili će pak banke i Pivovarna, koji drže većinski paket dionica trgovačkog lanca, zajedno pokrenuti novi postupak prodaje.

S prvom mogućnošću se ne slažu sve banke, vlasnice Mercatora, a druga mogućnost ponovno unosi nesigurnost da bi Mercator mogao izgubiti nekog od strateških ulagača, piše Dnevnik. (Bankamagazin)

Prethodni članakVeljača 2011.
Sljedeći članakOžujak 2011.