Generalni direktor Pivovarne Laško Union, Zooullis Mina, rekao je za slovenski STA da epidemija ima jak utjecaj na poslovanje tvrtke, ali da se nada da će uspjeti smanjiti pad sa 20 posto u vrijeme najveće krize na nizak dvoznamenkasti broj do kraja godine.
Prošloga tjedna Pivovarna Laško Union objavila je poslovne rezultate za prošlu godinu. Tvrtka je u 2019. ostvarila 156,5 milijuna eura prihoda, što je 2,2 posto više u odnosu na godinu prije. Čista dobit porasla je za 4,1 milijuna eura, na 24,4 milijuna eura.

Važan doprinos tome dao je rast na stranim tržištima, što je uglavnom posljedica veće prodaje tvrtkama u grupi Heineken, u čijem je pivovara vlasništvu od 2016. godine.

Mina je rekao da su zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima, a epidemija Covid-19 imala je značajan utjecaj na njihovo poslovanje u prvoj polovici 2020. godine. Zatvaranje barova, restorana, hotela i ostalih ugostiteljskih objekata uslijedilo je nakon gotovo 100-postotnog pada prodaje u segmentu hotela, restorana i ugostiteljstva (Horeca).

Koronakriza također je utjecala na ulaganja. Tvrtka je od preuzimanja imala prosječna ulaganja između 11 i 12 milijuna eura godišnje, rekao je Mina i planirala je uložiti oko 10 milijuna godišnje prije izbijanja novog koronavirusa. Zbog razloga povezanih s epidemijom i ograničenjima koja su usvojena morali su smanjiti ovaj plan za oko trećinu na razinu između šest i sedam milijuna eura.

Pivovarna Laško Union postala je još važniji regionalni igrač od preuzimanja Heinekena.

Mnogo piva, bilo pod vlastitim brandovima, bilo pod Heinekenom, isporučuje se u Hrvatsku, Srbiju i Italiju i zajedno izvozi u nešto više od 20 zemalja, ne samo u jugoistočnu Europu, već i drugdje, rekao je Mina, a prenosi seebiz.eu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!