Žana Adžić s pobjedničkim kuglofom

Maratonsko pečenje kolača u trajanju od 12 sati, 10 natjecatelja iz svih krajeva Hrvatske, više od 30 vrsta slastica i neopisivi mirisi koji su mamili nepca… Slatko, ali teško bilo je donijeti odluku žiriju u sastavu Andrea Andrassy, Bojana Gregorić Vejzović, Nada Ivanjko i Darko Kontin – Žana Adžić iz Požege pobjednica je prvog Zvijezdinog Slatkatona, a njezin “Božićni kuglof” od bundeve najbolji je autorski kolač.

Sočan, neočekivan, jednostavan, a svečan, tako je ova ljubiteljica izrade kolača opisala svoju pobjedničku slasticu i dodala kako svakom desertu koji izrađuje posvećuje posebnu pažnju.

“Ovaj kuglof nastao je od sasvim jednostavnih i dostupnih namirnica te brzim postupkom pripreme, a sasvim zasluženo nosi titulu ‘kralja’ stola. Bundeva je moja omiljena namirnica i koristim je u mnogim slanim i slatkim jelima. Kuglof je u mojoj obitelji tradicionalno dio blagdanske trpeze. On je ta svečana slastica koja se postavlja na sredinu stola i predstavlja zatvoreni krug zajedništva, obitelji, blagostanja i mira. Posebna je njegova simbolika u božićno doba kad je sve prožeto ljubavlju i mirom. Svaki član obitelji bira za sebe bar po jednu krišku. Premda, po ovu sočnu, bogatu i mirisnu varijantu često posegnu i po nekoliko puta. Ovaj put uspjela sam je poslužiti u najsvečanijem obliku”, kazala je Žana Adžić koja je osim paketa Zvijezdinih proizvoda dobila i vrijednu nagradu u iznosu od 10.000 kuna na potrošačkoj kartici, a njezin će recept biti otisnut i na promo pakiranju Zvijezdinih margarina koji su na Slatkatonu igrali glavnu ulogu u pripremi kolača.

Kristina Koluder žiri je oduševila svojim autorskim kolačem “Božićna rapsodija” u kojem neočekivano osvježenje donosi đumbir i osvojila drugo mjesto i 5000 kuna na potrošačkoj kartici te Zvijezdine proizvode, dok je treće mjesto i nagradu od 3000 kuna na potrošačkoj kartici uz Zvijezdine proizvode zasluženo dobila Marijana Žinić i njezin sočni “Božićni vijenac”.

Jedinstveno amatersko slastičarsko natjecanje u pečenju kolača u zagrebačkoj je Enziti trajalo i više od 12 sati tijekom kojih su ljubitelji pripreme slastica ispekli 120 košarica kojima su pokazali svoju vještinu pripreme prhkog tijesta koje se topi u ustima uz korištenje Zvijezdina margarina, te 10 čokoladnih torti na temu zima, pokazujući znanje, kreativnost u izboru namirnica, oko za detalje i dekoraciju. U oba izazova žiri je oduševila vještina kojom natjecateljica Nataša Bosch kombinira namirnice i postiže sklad okusa te je kući ponijela dva kućanska aparata koji će joj pomoći u izradi sjajnih slastica.

“Oduševila nas je količina dobre energije, kreativnosti, predanost svih natjecatelja i ljubav koju unose u svoj rad. Veseli nas vidjeti kako priprema hrane u nama budi oni najbolje. Ovo je naš prvi Slatkaton i prava nam je inspiracija i podsjetnik da zastanemo na tren i podsjetimo se kako ubrzani ritam života ne smije biti izgovor koji nas sprečava da se bavimo onime što je najvažnije”, svojim najdražima kojima ponekad treba samo to da ih iznenadimo kolačem, izjavila je Marina Knežević, direktorica marketinga i razvoja Zvijezde.