Poboljšano povjerenje francuskih potrošača

Povjerenje potrošača u Francuskoj u lipnju je blago ojačalo zahvaljujući poboljšanim ocjenama opće ekonomske i privatne financijske situacije, objavio je danas statistički ured Insee. Indeks povjerenja potrošača tako je uvećan na 86 bodova. Ekonomisti su bili prognozirali da će ostati nepromijenjen, na 85 bodova.

Indeks povjerenja potrošača tako je uvećan na 86 bodova. Ekonomisti su bili prognozirali da će ostati nepromijenjen, na 85 bodova.

Očekivanja tamošnjih kućanstava u vezi buduće financijske situacije poboljšana su drugim mjesec zaredom, što se očituje u rastu odgovarajućeg indeksa na minus 20 bodova, s minus 22 boda u svibnju. Jednako tako poboljšana je i ocjena opće gospodarske situacije, i to na minus 47 bodova, sa minus 49 bodova u prethodnom mjesecu.

Ocjena njihove prijašnje financijske situacije dodatno je pak pogoršana, uz pad odgovarajućeg indeksa na minus 36 bodova, s minus 34 boda u prethodnom mjesecu. S druge strane, ocjena prijašnjeg gospodarskog stanja blago je poboljšana, s minus 69 bodova na minus 68 bodova.

Što se tiče ocjene sadašnjeg prostora za štednju, u kućanstvima se situacija u odnosu na prošli mjesec nije promijenila, uz stagnaciju odgovarajućeg indeksa na 18 bodova. Uvelike je međutim iznenadio značajan skok njihovih očekivanja vezano uz buduće kapacitete za štednju, na plus četiri boda, s minus pet bodova u prethodnom mjesecu.

Planovi vezani uz veće kupovine u idućih 12 mjeseci također su poboljšani, na minus 24 boda, s minus 27 bodova. Kućanstva su ipak četvrti mjesec zaredom pokazala nešto veću skepsu u pogledu budućeg zapošljavanja, pokazalo je najnovije istraživanje Inseea.  (Business.hr / Hina)