Počelo oživljavanje jednog od najvećih prijeratnih prerađivača voća i povrća u BiH

bosanka-doboj-midiProjekt je već ponuđen investitorima i s njima se pregovara, a riječ je o jednoj kompaniji iz Turske koja je zainteresirana za ulaganje u Bosanku.

Među prvih pet prijeratnih prehrambenih kompanija u bivšoj Jugoslaviji bila je Bosanka iz Doboja.

Već 20 godina ta tvornica, jedan od najvećih proizvođača sokova i prerađevina od voća i povrća na ovim prostorima, ne radi.

Međutim, kako piše Oslobođenje, pojavio se tračak nade da bi ipak mogla biti obnovljena i da bi mogla proraditi. Naime, ako bi se realizirao projekt koji vodi Amer Jerlagić (predsjednik Stranke za BiH), u suradnji s načelnikom Općine Doboj Obrenom Petrovićem, Bosanka bi mogla proraditi, prenosi Business.hr.

Ako bi se to dogodilo, tu bi bilo posla za 70.000 kooperanata, a posao u proizvodnji dobilo bi 300 do 500 ljudi. “Studija izvodljivosti predviđa proizvodnju 100-200 asortimanskih proizvoda uz investiciju od 5,1 milijun eura”, pojašnjava Jerlagić te dodaje kako je prije početka projekta potrebno otkupiti zemljište na kojem se Bosanka nalazi. Projekt je već ponuđen investitorima i s njima se pregovara, a riječ je o jednoj kompaniji iz Turske koja je zainteresirana za ulaganje u Bosanku.

Jerlagić kaže da je projekt podijeljen u tri faze, a faza izrade studije izvodljivosti već je završena. Nakon toga slijedi otkup zemljišta te posljednja faza izrada glavnog projekta, gradnja tvornice, instaliranje opreme itd. Predviđeno je da partner donese tehnologiju, opremu i vjerojatno sagradi još nekoliko objekata te renovira postojeće. Ako bi sve teklo prema planu, bez značajnijih prepreka, već pred sljedeću ljetnu sezonu Bosanka bi mogla početi s radom.

Podsjećamo, u Bosanki je prije nekoliko mjeseci okončan stečajni postupak, čime je ona i službeno ugašena. Proteklih godina radnici su upozoravali na teško stanje u kompaniji, goleme minuse, ali i sumnjivu rasprodaju tvorničkih strojeva. Na kraju je knjigovodstvena vrijednost Bosanke u trenutku otvaranja stečaja, 25. svibnja 2007. godine, iznosila 3,93 milijuna eura, a dugovi su bili 4,59 milijuna eura.

Međutim, dugogodišnji stečajni postupak i gotovo nikakva zainteresiranost potencijalnih kupaca dodatno su snizili cijenu nekretnina te nekada uspješne tvornice. Riječ je o kompaniji koja je prije rata bila najveći prerađivač voća i povrća u BiH s kapacitetom od oko 30.000 tona godišnje. (Bankamagazin)

Prethodni članakMaloprodaja u srpnju pala čak 5,1 posto
Sljedeći članakHUS za manji PDV na hranu, protiv carinskih mjera