Slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je u srijedu da Mercator u zadnje vrijeme uspješno posluje, ali bi u budućnosti trebao imati stabilnu vlasničku strukturu koja bi mu omogućila dugoročnu poslovnu transformaciju.

“Želimo da u Mercatoru bude stabilan vlasnik, ali je to privatna kompanija, a vlada ne želi kupovati Mercator”, kazao je Počivalšek pred parlamentarnim odborom za kontrolu javnih financija.

Dodao je kako ne isključuje da država kupi četvrtinu dionica u dogovoru s potencijalnim investitorima koji bi bili spremni poslovno i financijski stabilizirati tvrtku koja u Sloveniji zapošljava 11.000 radnika, drži 30 posto ukupne maloprodaje i značajno doprinosi punjenju državnog proračuna.

Govoreći o stanju u Mercatoru koji je u većinskom vlasništvu Agrokora, Počivalšek je kazao da bi Mercatorov stečaj ili likvidacija imali “strahovite” posljedice u Sloveniji, no da je takav scenarij malo vjerojatan, jer tvrtka u zadnje vrijeme posluje pozitivno i povećava profitabilnost.

Počivalšek je izjavio da je u redovnom kontaktu s upraviteljem Agrokora Antom Ramljakom, ali i s Agrokorovim i Mercatorovim vjerovnicima, među kojima je i ruski Sberbank.

Mercator po njegovoj ocjeni treba vlasničku i poslovnu, te financijsku transformaciju, a to se može dogoditi ili odlukama sadašnjeg vlasnika, odnosno Agrokora, ili potezima vjerovnika koji bi bili zainteresirani da uđu u Mercator i podrže sanacijske i razvojne procese u tok kompaniji.

Počivalšek je dodao da treba ispitati jesu li slovenske tvrtke i banke koje su Agrokoru 2014. godine prodale svoje dionice u kupoprodajni ugovor ugradile tzv. protukorupcijsku klauzulu.

Riječ je, kako tvrde neki slovenski pravnici, o klauzuli koja bi (ako u ugovoru postoji) mogla rezultirati retroaktivnim poništavanjem ugovora s Agrokorom, jer je njegova bivša uprava prema nalazima revizije krivo prikazivala poslovne rezultata koncerna na temelju kojih su se tvrtke i banke odlučile za prodaju svojih dionica Mercatora Agrokoru. (Hina)