Podravka pokrenula suradnju s Fundacio Tecnalia Research & Innovation

Riječ je o prvoj privatnoj i neprofitnoj instituciji za istraživanje i razvoj u Europi

U sklopu prehrambeno-prerađivačkog klastera Republike Hrvatske, osnovanog početkom ove godine, Ministarstvo gospodarstva Republike Hrvatske predložilo je španjolsku Fundacio Tecnalia Research & Innovation kao primjer izvrsne ustanove koja je istraživačko-razvojni “motor” za jačanje konkurentnosti španjolske i europske industrije.

Kao nositelj projektne ideje za Centar kompetencija, Podravka se odlučila za pokretanje suradnje s ovom renomiranom institucijom za istraživanje i razvoj, prvoj takvoj u Europi, priopćeno je iz Podravke.

Riječ je o instituciji prisutnoj na 22 lokacije diljem svijeta (Europa, SAD, Kina, Južna Amerika) s više od 4.000 klijenata koja je usmjerena ka aktivnostima na području istraživanja i razvoja, a znatan dio tih aktivnosti posvetila je upravo prehrambenoj industriji.

Podravka i Tecnalia surađivat će na područjima razvoja inovativnih prehrambenih proizvoda i usluga, umrežavanja kroz platformu otvorenih inovacija te suradnju na europskim istraživačkim programima. Suradnja će također obuhvatiti i promociju istraživanja i razvoja te povezivanja inovacija radi podizanja konkurentnosti proizvoda.

Pored toga, istraživanje i razvoj te inovacije prema “Tecnalia modelu” iskoristit će se kao uzor za stvaranje Centra za inovacije u hrani za Centar kompetencija Koprivnica.

“U Podravki intenzivno radimo na razvoju zanimljivih projektnih ideja kojima želimo pružiti nove vrijednosti našim potrošačima. Kako bismo te ideje što bolje realizirali, Podravka je sklopila suradnju s Tecnalia Institutom kao jednim od najvažnijih europskih centara za istraživanje i inovacije. Vrlo smo zadovoljni što će stručnjaci iz Podravke i Tecnalie moći međusobno dijeliti iskustva i razvijati nove proizvode”, istaknuo je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke.

Gradeći svoj model otvorenih inovacija, što podrazumijeva otvaranje unutarnjih resursa i udruživanje s najboljima u okruženju, Podravka će u narednom razdoblju potvrditi očekivanja usmjerena prema stvaranju novih proizvoda s dodanom vrijednošću za globalnog potrošača, zaključuje se u priopćenju.