Gotovo 11.000 tona rajčice, najveću količinu dosad, planira preraditi Podravkina Tvornica povrća u Umagu. Prerada te povrtne kulture počela je danas i uz prosječne vremenske uvjete trebala bi u kontinuitetu trajati oko mjesec i pol, točnije do 10. rujna, izvijestili su iz Podravke.

podravka-tvornica-povrca-umag-prerada-rajcice-midiOve je godine ukupno posađeno 4,3 milijuna presadnica rajčice na površini od oko 220 hektara. Sva rajčica koju Podravka prerađuje u Umagu dolazi s hrvatskih polja od 69 kooperanata pri čemu se oko tri četvrtine ukupnih površina nalazi na širem umaškom području, dok je jedna četvrtina na području južne Istre u okolici Pule i Ližnjana. Podravka je jedini proizvođač rajčice u Hrvatskoj, a očekivanja su kako će prinosi biti visoke kvalitete. Kako bi se prihvatile i preradile rekordne količine rajčice, u tvornici će 56 radnika raditi u četiri smjene, a zaposleno je i 30 sezonskih radnika.

Sirovina se ranijih godina prerađivala uglavnom za dobivanje koncentrata rajčice za vlastite potrebe, ali i za potrebe ostalih Podravkinih tvornica.

Ove godine uz liniju proizvodnje koncentrata, Podravka pokreće proizvodnu liniju pasirane rajčice koja bi se finalizirala – punila na liniji Tetra brika od 500 g. Inače, ove je godine u tvornicu investirano čak 6,3 milijuna kuna, a danas Podravkina Tvornica povrća slavi 100-tu obljetnicu prerade rajčice u Umagu, ističu iz Podravke.