Pokrenut postupak stečaja Peveca: Darko Šket privremeni stečajni upravitelj

sket-pevec-ftdNa Trgovačkom sudu u Bjelovaru pokrenut je prethodni postupak za utvrđivanje uvjeta otvaranja stečaja u tvrtki Pevec d.o.o. Bjelovar, a za privremenog stečajnog upravitelja imenovan je Darko Šket.

Takvu odluku Trgovački sud donio je na osnovu prijedloga za pokretanjem stečaja kojeg je predalo 11 vjerovnika i radnici.Privremeni stečajni upravitelj do 18. prosinca trebao bi dostaviti sudu dokaze postoje li razlozi za pokretanjem stečaja, a odluka o otvaranju stečaja trebala bi se donijeti na ročištu sazvanom za 21. prosinca.

Kako nam je objasnio Darko Šket, tri su moguća razloga za pokretanje stečaja. Prvi je blokada računa tvrtke duža od 60 dana, drugi prezaduženost tvrtke (kratkoročna i dugoročna imovina ne mogu pokriti kratkoročne i dugoročne obveze) ili prijeteća nesposobnost za plaćanje (zahtjev za to može podnijeti samo direktor tvrtke). Za pokretanje stečaja, dovoljno je da se ispuni samo jedan od tri gore spomenuta uvjeta. S obzirom da je prvi razlog već ispunjen, stečaj Peveca više je nego izvjestan. Jedina mogućnost da do stečaja ne dođe je da vjerovnici i radnici povuku svoje prijedloge za pokretanjem stečaja ili da vlasnici Peveca dostave garanciju da će podmiriti dugove prema vjerovnicima i radncima koji su pokrenuli stečaj. (Lider)