Udruga “Tradicija Zagorja”, osnovana krajem 2012. godine, s ciljem zaštite, očuvanja i promocije tradicionalnih zagorskih proizvoda, pokrenula je aktivnosti za zaštitu poznatog brenda; zagorskih mlinaca oznakom zemljopisnog podrijetla.

zagorski-mlinci3Udruga se u srpnju ove godine prijavila na natječaj Ministarstva poljoprivrede za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava u okviru Programa “Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta”.

Ako sredstva budu odobrena, iskoristit će se za pokriće dijela troškova za izradu analize tržišta i izrade specifikacije zagorskih mlinaca, što će svakako ubrzati sam proces zaštite zagorskih mlinaca oznakom zemljopisnog porijekla.

“Sam proces dobivanja oznake dugotrajan je posao, ali su koristi višestruke. Budući da proizvodi s registriranom oznakom pripadaju u proizvode više cjenovne kategorije, povećavaju dohodak proizvođača, a povećava se i prepoznatljivost takvih proizvoda i područja na kojima se proizvode. Njeguju i razvijaju regionalnu tradiciju i regionalni identitet te štite od zloupotrebe i narušavanja ugleda izvornog proizvoda. Korist potrošača prepoznaje se u garanciji kvalitete i prepoznatljivosti autohtonog proizvoda”, objasnio je predsjednik Udruge Matija Gulija.

Krapinsko – zagorska županija obiluje tradicijom, običajima, povijesnim ličnostima, proizvodima tradicijskih obrta te gastronomskim specijalitetima. Redom sve proizvodima visoke kakvoće i specifičnog načina proizvodnje koji postižu višu cijenu na tržištu te stvaraju identitet.

Naime, upravo radi svega toga, a nakon konzultacija s poduzetnicima područja Krapinsko – zagorske županije, osnovana je Udruga Tradicija Zagorja te se odmah krenulo sa samim postupkom označavanja.

Temelj za samo osnivanje Udruge bili su višegodišnji napori institucija; Krapinsko-zagorske županije, Županijske komore Krapina i Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije kako bi zaštitile najpoznatiji gastro brend Zagorja – zagorske štrukle te tako brendirale i promovirale cjelokupnu regiju. Međutim, kako institucije ne mogu pokrenuti postupak dobivanja zaštite, jer nisu proizvođači niti prerađivači, odlučeno je formirati Udrugu.

Udruga, čije je sjedište u Županijskoj komori Krapina, danas broji 13 članova a kroz nju se potiče povezivanje i umrežavanje poduzetnika u svrhu obogaćivanja tržišne i turističke ponude Županije. Upravo se od proizvođača, članova Udruge, očekuje angažman i iskazivanje potreba koje bi dovele do zaštite što većeg broja tradicionalnih zagorskih proizvoda. Institucije su tu, s druge strane, kao svojevrsna potpora za provedbu kvalitetno razrađenih ideja.