“Pokret krumpira” širi se Grčkom

pokret-krumpira-grcka-midiKupovina hrane direktno od proizvođača tipičan je način na koji Grci pokušavaju umanjiti štetu od dužničke krize

“Pokret krumpira”, kojim se tisuće tona krumpira i drugih poljoprivrednih proizvoda prodaju neposredno kupcima širi se Grčkom.

Postoje neslaganja o tome kada i kako je točno počelo, ali profesor poljoprivrednog marketinga na grčkom sveučilištu Thessaloniki Christos Kamenidas siguran je da su on i njegovi studenti osigurali da priča potraje, piše Guardian o sve raširenoj praksi kupnje poljoprivrednih proizvoda u toj zemlji direktno od farmera, bez posredništva trgovina.

“To je zato što su svi na dobitku”, kaže Kamenidas. “Potrošači dobivaju kvalitetnu hranu za trećinu cijene u trgovinama, a proizvođači odmah dobiju novac.”

Profesor i studenti osmislili su (ili doradili?) jednostavan sistem, uključivši lokalne jedinice, što je pokretu dalo legitimitet i službenu podršku.

Dakle, u gradskoj vijećnici objavljuje se prodaja. Lokalno stanovništvo upisuje što žele kupiti. Kamenidasu se potom dostavlja popis i količina traženih proizvoda, a on i studenti potom zovu lokalne poljoprivrednike da vide tko može zadovoljiti potražnju. Potom se farmeri i kupci s traženim proizvodima pojavljuju na dogovorenom mjestu u dogovoreno vrijeme i – obavljaju prodaju, odnosno kupnju.

Zadovoljni su i kupci koji dobiju domaće jeftine proizvode i proizvođači, koji inače znaju mjesecima čekati da im veletrgovci plate.

Ohrabren uspjehom pokreta, koji su oduševljeno podržali mnogi gradonačelnici, Kamenidas smišlja širi sustav koji bi mogao postati dijelom novoga modela za razbijanje začaranog kruga krize.

Nezaposlenost je u Grčkoj 21%, a više od polovice mladih je nezaposleno. Minimalna plaća smanjuje se sa 750 na 500 eura. Zemlja je u recesiji petu godinu zaredom, a za bolje sutra očito trebaju nova rješenja. (Bankamagazin)