Ovaj sustav omogućava da tekuće aktivnosti efektivno koriste svoje kapacitete tako što se rade poslovi potrebni za predstojeće aktivnosti, onemogućavajući gomilanje zaostataka kada se pojave neočekivana uska grla.

POLCA je skraćenica od Paired-cell Overlap Loops or Cards with Authorization. Ovaj alat za povećanje profitabilnosti varijacija je KANBAN alata, a prikladan je za kompanije koje proizvode male količine, a puno različitih šifri proizvoda.

ZAŠTO POLCA?
Tradicionalni sustavi kao što je MRP (Materials Requirements Planning) ne mogu koristiti strukture stanica na kojima se zasniva POLCA sustav. MRP ima teškoće u prepoznavanju varijabilnosti u proizvodnji proizvoda malih količina, a velike raznolikosti, jer logika na kojoj počiva MRP može samo produljiti lead time što uzrokuje gomilanje zaostataka i kašnjenje isporuka. LEAN i KANBAN također nisu primjenjivi. Kao što je poznato, LEAN proizvodnja se usredotočuje na uklanjanje višaka u procesu, kao što su WIP zalihe.

U tu svrhu uređene su proizvodne linije u protoku, nakon čega se prijelaz posloži s KANBAN karticama. Sustav KANBAN omogućuje proizvodnju po narudžbi kupca, ali dobro radi samo ako je broj varijanti proizvoda ograničen. To je primjerice slučaj s proizvodnjom automobila u brojnim standardnim verzijama. Međutim, sve je više tvrtki koje proizvode veliki broj varijanti proizvoda, ponekad čak i prema željama kupca. U tom slučaju KANBAN sustav ne funkcionira. KANBAN kartica upućuje stanicu za opskrbu da obnavlja zalihu definiranu na kartici, dok POLCA kartica označava “samo” da je proizvodni kapacitet pušten na sljedeću stanicu. Za koji proizvod nije važno, na POLCA kartici nema broja artikla. U sustavu POLCA također nema WIP zaliha za proizvode koji još nisu naručeni.

Varijantu KANBAN-a, nazvanu POLCA, osmislio je 1998. godine Rajan Suri, profesor emeritus i osnivač Centra za QRM (Quick Response Manufacturing) na američkom sveučilištu Wisconsin – Madison. POLCA omogućava da tekuće aktivnosti efektivno koriste svoje kapacitete tako što se rade poslovi potrebni za predstojeće aktivnosti, onemogućavajući gomilanje zaostataka kada se pojave neočekivana uska grla. Proizvodne su aktivnosti međusobno usklađene, dopuštajući karticama s uputama da kruže između njih. Time se zadržava vizualna kontrola, tipična karakteristika KANBAN-a.

IDEJA AUTORIZACIJE
Središnja ideja POLCA-e je ideja da se poslovi s današnjim ili jučerašnjim rokom autoriziraju, dok se oni sa sutrašnjim ili kasnijim rokom ne autoriziraju. Samo autorizirani poslovi izvršavaju se i kao takvi su naglašeni na popisu zbog vidljivosti. Rokovi autorizacije svake aktivnosti računaju se unatrag pomoću lead time-a svake aktivnosti, počevši od roka zadnje aktivnosti. Autorizacijska lista sastoji se od podataka za sve poslove. Lista sadrži samo poslove koji još nisu otpočeli, sortirane prema datumu autorizacije. Ako poslovi teku između neke dvije stanice, one su povezane POLCA petljom. POLCA petlja sadrži kružeće POLCA kartice označene prema početnoj i završnoj stanici. Kako bi se pojačala vizualna kontrola, stanice i kartice označe se određenim bojama. POLCA kartice označavaju dostupnost kapaciteta u predstojećoj stanici.

Ako, na primjer, stanica A bude autorizirana da započne posao za stanicu B, stanica A mora imati A/B karticu da započne posao. Svaka stanica ima POLCA ploču gdje su organizirane dostupne kartice. Ako je A/B kartica dostupna na ploči stanice A, posao može započeti. Kada stanica A završi posao šalje karticu A/B u stanicu B. Tako daje do znanja stanici B da su završili posao u stanici A i da mogu poslati sljedeći posao.

Na taj način POLCA kartica pokazuje na dostupnost kapaciteta u prethodnim stanicama i osigurava da prethodne stanice rade na poslovima koji idu dalje na predstojeće stanice, a ne na onim poslovima koji završe kao usko grlo. Pretpostavimo da ima pet POLCA kartica u A/B petlji. Ako se nijedna A/B kartica ne nalazi u stanici A, to znači da je pet poslova na putu prema ili u stanici B. Da se izbjegne gomilanje poslova u stanici B, POLCA pravila preusmjeravaju stanicu A da radi na poslovima za drugu stanicu koja može imati koristi od toga.

PREKLAPANJA
Razmislimo o situaciji u kojoj stanica A završi posao koji ide dalje u stanicu B. Pretpostavimo sad da nakon što stanica B završi, posao ide dalje u stanicu G. To znači da postoji B/G petlja. Prema tome, kada posao stigne u stanicu B, ne mora značiti da ekipa odmah počinje raditi na tome. Stanica B treba donijeti odluku.

Kako bi ekipa u stanici B donijela odluku treba odgovoriti na tri pitanja: Koji je sljedeći posao na autorizacijskoj listi? Je li materijal za posao stigao? Imamo li pravu POLCA karticu za taj posao? Ako je to sljedeći posao na autorizacijskoj listi i odgovori na drugo i treće pitanje su potvrdni, ekipa može započeti posao.
Ako je neki od odgovora negativan, ekipa se posvećuje sekundarnim aktivnostima, kao što su poboljšanja procesa u svojoj stanici ili pomaže drugoj stanici koja je zapela sa svojim poslom.

JEDNOSTAVNO I DJELOTVORNO
Alat POLCA primijenjen je u velikim kompanijama kao i manjim organizacijama sa samo nekoliko proizvodnih strojeva i različitim industrijama. Implementacije su pokazale da pomoću alata POLCA tvrtke mogu smanjiti lead time i povećati broj isporuka na vrijeme.

Elementi koji doprinose uspjehu ovog jednostavnog i praktičnog alata su:

  • POLCA je alat osmišljen za proizvodnju mnogo različitih SKU-a malih serija,
    Radnicima je POLCA alat jednostavan za razumjeti zbog čega ga podržavaju i šire njegovu primjenu,
  • Kako je POLCA vizualni alat, POLCA kartice i ploče pružaju radnicima i menadžmentu trenutnu povratnu informaciju o statusu bilo koje aktivnosti u procesu proizvodnje,
  • POLCA ne zahtijeva kompleksan računalni program pa ga tvornice mogu primijeniti brzo i bez velikih troškova.