badel-1862-vino-proizvodnja-ftdU prvih šest mjeseci Badel 1862 ostvario je rast prihoda na 171 milijun kuna, što ide u prilog ostvarenju plana od 420 milijuna kuna do kraja godine, uz neto dobit od 8 milijuna kuna

U prvih šest mjeseci ove godine Badel 1862 ostvario je rast prihoda od 39 posto ili za 38 milijuna kuna na ukupno 171 milijun kuna.

To je na tragu “planskih brojeva” prema kojima bi ovogodišnji prihod trebao dosegnuti 420 milijuna kuna, a neto dobit 8 milijuna kuna. Pritom valja napomenuti da još nisu prošli najjači mjeseci za branšu proizvođača pića – srpanj, kolovoz i prosinac.

To su među ostalim u utorak na susretu s novinarima kazali predsjednica Uprave Badela Zvjezdana Blažić i član Uprave Srđan Oreb.

Zadovoljni su odlukom Vlade od 1. srpnja kojom je Badelu napokon odobrena dugo očekivana državna potpora kroz pretvaranje dijela potraživanja u iznosu od 206,55 milijuna kuna u udio u temeljnom kapitalu tako što će Republika Hrvatska za taj iznos upisati 2,06 milijuna dionica nominalne 100 kuna.

Uz Kapitalni fond, koji će također svojih 32 milijuna kuna potraživanja pretvoriti u ulog, država će ukupno steći više od 75 posto Badela.

Tome će prethoditi smanjivanje temeljnog kapitala Badela s 225 milijuna kuna na 75 milijuna, a vlasničko restrukturiranje provest će se na skupštini dioničara 20. kolovoza.

Uskoro na prodaju zemljište na Borongaju
Nakon skupštine intenzivirat će se i aktivnosti na pokretanju joint venture kompanije s kineskim partnerom u Kini, u kojoj bi Badel imao 51 posto vlasništva, a partnerska tvrtka 49 posto.

Kompanija bi, kako je najavljeno, trebala profunkcionirati do kraja godine. Naime, Badel uspješno izvozi vina u Kinu, a planiran je godišnji izvoz od 2,5 milijuna eura, odnosno dvostruko toliko uračunaju li se nameti prema kupcima.

Nakon provedenog poslovnog, a uskoro i vlasničkog restrukturiranja, Badel planira prodaju nekretnina koje ne koristi za obavljanje djelatnosti, među kojima je osobito vrijedna ona na Borongaju u blizini sveučilišnog kampusa.

Nakon što država pretvori potraživanja u ulog, s nekretnina bi trebale biti brisane hipoteke, čime bi se otvorila mogućnost njihove prodaje. Novac od prodanih nekretnina planira se, najavljuju iz Badela, uložiti u proizvodnju jakih alkoholnih pića i vina, ponajprije vinarije Benkovac i Daruvar. (Bankamagazin)