Prvi val popuštanja epidemioloških mjera od 27. travnja povećao je promet u trgovini i ugostiteljstvu u odnosu na prethodni tjedan, no na godišnjoj razini brojke su i dalje znatno manje, pokazuju podaci Porezne uprave.

Kada se tjedan od 27. travnja do 3. svibnja uspoređuje s tjednom od 20. do 26. travnja, broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima porastao je za tri posto, dok im je iznos porastao za šest posto. U razdoblju od 27. travnja do 3. svibnja ove godine u svim djelatnostima izdano je 22,1 milijun računa, a njihova ukupna vrijednost je 2,3 milijarde kuna.

U trgovini je broj računa porastao za četiri posto, a njihova vrijednost za osam posto. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na tjednoj je razini pak broj računa i njihov iznos bio je veći za po šest posto, podaci su Porezne uprave. Početkom prošlog tjedna na snagu je stupio prvi val popuštanja epidemiološkim mjera. Tada je uz ostalo je omogućen rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Danas su mjere dodatno popuštene te je, primjerice, uz propisane uvjere, dopušten rad djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.

Na godišnjoj razini pad broja i vrijednosti računa
U razdoblju od 27. travnja do 3. svibnja broj računa manji je za 49 posto u usporedivom lanjskom tjednu, a ukupna vrijednost manja je za 33 posto. U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, broj računa pa je za 36 posto, na 16,1 milijun, a iznos računa za 21 posto, na 1,86 milijardi kuna. Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 93 posto manje računa ili njih nešto više od 538,7 tisuća, a iznos je smanjen za 92 posto, na 35,6 milijuna kuna.

Od početka korona-krize vrijednost računa manja 38 posto
Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 3. svibnja ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 38 posto, a njihov iznos za 24 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ove godine u tom je razdoblju izdano 265,5 milijuna računa, čija vrijednost doseže 24,9 milijardi kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je 425,5 milijun računa, ukupne vrijednosti 32,6 milijarde kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 30 posto, na 176,4 milijuna, dok je njihova vrijednost na godišnjoj razini pala 17 posto, na 18,8 milijardi kuna. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa i njihove vrijednosti je više nego prepolovljen – broj računa je smanjen za 66 posto, na njih 22,8 milijuna, a iznos je pao za 71 posto, na 917,6 milijuna kuna. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!