Grupa Asseco South Eastern Europe objavila je financijske rezultate za četvrto tromjesečje i čitavu 2019. godinu. Prihodi od prodaje su, u usporedbi s istim razdobljima 2018., rasli 25% odnosno 30%. Prihod od prodaje u cijeloj 2019. dosegao je 204,9 milijuna eura, dok je u posljednjem tromjesečju prošle godine ostvareno 64,3 milijuna eura prihoda od prodaje. Neto dobit u 2019. rasla je 38% na 20,9 milijuna eura. Operativna dobit kompanije porasla je 47 posto na 25,6 milijuna eura.

Kompanija je najavila vrijednost ugovorenih usluga za prvo tromjesečje 2020. godine u iznosu od 49,4 milijuna eura, što je porast od 60% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i za čitavu 2020. – 160,6 milijuna eura, što je porast od 73%.

“2019. godina bila je iznimno dobra za Grupu Asseco SEE. Ostvarili smo dvoznamenkast rast u svim trima poslovnim jedinicama naših operacija. Ovakva dobra izvedba rezultat je rastuće potražnje za našim vlastitim rješenjima za digitalno bankarstvo i e-Trgovinu, optimizacije troškova i akvizicija unutar poslovne jedinice Payment (Payten). Zahvaljujući akvizicijama osnažili smo položaj na tržištu unutar usluga vezanih uz POS-ove u regiji SEE i proširili se na nova tržišta – španjolsko govorno područje te središnju i istočnu Europu. Također smo poboljšali ponudu zanimljivim rješenjima koja uključuju SinglePOS nezavisnu POS mrežu te rješenja unutar mobilnih plaćanja i testiranja mobilnih i web aplikacija, u kojima vidimo velik potencijal rasta. Također smo pojačali svoje prodajne aktivnosti u Africi koje su dovele do osvajanja prvih ugovora s bankama u Nigeriji za naše vodeće rješenje za autentifikaciju”, komentirao je Piotr Jeleński, predsjednik Uprave Asseca South Eastern Europe S.A.

Poslovna jedinica Payment (Payten)
Najveći rast od prihoda od prodaje nakon dvanaest mjeseci 2019. godine zabilježila je poslovna jedinica Payment u iznosu od 85,6 milijuna eura, što je porast od 49% u usporedbi s 2018. godinom. Najveći rast prihoda od prodaje (rast od 23,5 milijuna eura) ostvarila je poslovna linija usluga povezanih s POS-ovima. Veći prihodi od prodaje također su bili vidljivi u proslovnoj jedinici obrade kartica i nezavisnoj mreži bankomata MoneyGet. Odlični rezultati poslovne linije e-commerce također su doprinijeli izvrsnoj izvedbi poslovne jedinice Payment. Veća prodaja utjecala je na povećanje operativne dobiti koja je iznosila 12,9 milijuna eura na kraju 2019. godine, što je povećanje od 4,8 milijuna eura (60%) u usporedbi s odgovarajućim razdobljem prethodne godine.

Poslovna jedinica Bankarstvo
Prihodi od prodaje poslovne jedinice Bankarstvo iznosili su 43,7 milijuna eura na kraju 2019. godine, što je porast od 5,4 milijuna eura (14%) u usporedbi s odgovarajućim razdobljem prethodne godine. Prihodi od prodaje rasli su u svim poslovnim linijama, s tim da su najveći porast zabilježila mobilna rješenja. Operativna dobit poslovne jedinice Bankarstvo porasla je za čak 45% (2,8 milijuna eura) u usporedbi s 2018. godinom i iznosila je 9,1 milijuna eura na kraju 2019. godine.

Poslovna jedinica Dedicated solutions
U 2019. godini prihod od prodaje poslovne jedinice Dedicated solutions iznosili su 75,6 milijuna eura, što je porast od 14,1 milijuna eura (23%) u usporedbi s 2018. godinom. Najveći porast ostvarila je poslovna linija vlastitih rješenja zahvaljujući projektima implementiranim u Srbiji, kao i nove kompanije u Grupi – Necomplus i Mobven. Na kraju 2019. godine operativna dobit poslovne jedinice Dedicated solutions iznosila je 3,7 milijuna eura, što je porast od 17% u usporedbi s prethodnom godinom.