Porezna uprava i fiskalizacija: Slijedi još jači nadzor

Poreznici su od početka godine do 22. srpnja obavili ukupno oko 22 tisuće nadzora u provedbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovim novcem, a utvrđeno je 2.257 nepravilnosti te izrečena 471 zabrana obavljanja rada, podaci su Porezne uprave.

Podaci za razdoblje od 1. siječnja do 22. srpnja također pokazuju da je zbog nepravilnosti u provedbi Zakona o fiskalizaciji uručeno 580 prekršajnih naloga te izrečeno novčanih kazni u iznosu od 3,47 milijuna kuna.

Najčešće nepravilnosti koje se utvrde u nadzoru obveznika fiskalizacije, kako se doznaje su, neizdavanje računa, pogrešno obračunata stopa PDV-a te višak novca u blagajni.

Porezni su inspektori u proteklom razdoblju najčešće išli u inspekcije ugostiteljskih objekata te potom trgovina,

Tako je, po podacima Porezne uprave, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja obavljeno ukupno 20.158 nadzora, od čega se tri četvrtine, točnije 15.126 nadzora odnosi na ugostitelje. Slijede nadzori trgovaca, njih 2.923, te pekara, njih 938.

Po dostupnim podacima, poreznici su se u srpnju ponajviše orijentirali na područje Jadrana.

Naime, podaci Porezne uprave pokazuju da su u razdoblju od 1. do 22. srpnja obavljena 1.842 nadzora, od čega njih 1.658 na području Jadrana.

Kumulativni podaci za razdoblje od 1. siječnja do 22. srpnja pokazuju da su na području Jadrana obavljena 9.954 nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji. U tom je razdoblju u nadzorima na području Jadrana utvrđeno 1.110 nepravilnosti, izrečene 143 zabrane obavljanja rada, uručeno 207 prekršajnih naloga te izrečeno novčanih kazni u iznosu od 1,07 milijuna kuna.

Samo u srpnju, od 1. do 22. srpnja, porezni su inspektori na području Jadrana izrekli 55 zabrana obavljanja rada, doznaje se u Poreznoj upravi.

Nadzor nad provedbom Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovim novcem obavljalo je ukupno 736 ovlaštenih osoba, od čega njih 339 na području Jadrana, kažu u Poreznoj upravi.

Iz Porezne su uprave i u današnjem priopćenju ponovili da će nadzor i dalje nastaviti pojačanim intenzitetom diljem Hrvatske, pogotovo na Jadranu, a od 1. kolovoza i na tržnicama.

U priopćenju su također poručili kako u blagajni ne smije biti viška novca jer će se bilo kakav višak, koji nije potkrijepljen vjerodostojnom dokumentacijom, i dalje smatrati neevidentiranim prometom, te pozvali porezne obveznike da se pridržavaju propisa, posebice vezano za izdavanje računa.

“S obzirom da se tijekom nadzora ustanovilo da pojedini porezni obveznici i dalje ne izdaju račune, posebno stranim turistima, molimo ih da pripaze na koji način posluju i da se pridržavaju propisa kako ne bi ugrozili svoje poslovanje u jeku turističke sezone”, naveli su iz Porezne uprave u današnjem priopćenju. (SEEbiz.eu / Hina)