Prije samog ulaska Hrvatske u EU iz ove zemlje u BiH uvezene su veće količine mlijeka i mliječnih proizvoda kako tamošnji proizvođači ne bi odmah nakon 1. srpnja bili opterećeni carinama na ove proizvode prilikom uvoza u BiH, a koje se kreću od pet do 30 posto. Međutim, zalihe ovih proizvoda u BiH se smanjuju i sve se češće čuju najave da će uskoro doći do poskupljenja uvoznog, ali najvjerojatnije i domaćeg mlijeka.

“Može se očekivati da dođe do poskupljenja onog mlijeka koje se uvozi iz Hrvatske i koje će biti opterećeno carinskim stopama kao i ostalo mlijeko iz EU. Tako da je logično da to mlijeko i mliječni proizvodi poskupe, možda ne za cjelokupan iznos carine, ali za određeni iznos svakako i to je nešto što je pozitivno za BiH”, kazao je Igor Gavran, savjetnik generalnog tajnika Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prema njegovim riječima, ovim neće biti zadovoljni bh. potrošači koji preferiraju strane u odnosu na domaće proizvode, ali ovo im je, kako kaže Gavran, prilika da probaju i domaće proizvode i shvate da su, možda, bili u zabludi kupujući samo strane proizvode. (Oslobođenje)