U utorak, 19. ožujka, u Brčkom predstavnici HŽ Carga, Luke Brčko, Željeznica Republike Srpske, JP Željeznice Federacije BiH i Belisar Logistic Brčko potpisali su Memorandum o unaprjeđenju intermodalnog prijevoza robe u Brčko distriktu BiH.

Direktor Luke Brčko, Marinko Viljušić rekao je da je počeo posao s kontejnerskim terminalom i kako je Luka Brčko spremna razvijati ga. Naglasio je kako Luka ima prostor za oko 200 kontejnera i oko šest tisuća kvadrata za proširenje terminala te da su u pregovorima sa Svjetskom bankom koja je Luci u prvoj fazi za razvoj terminala odobrila pet milijuna eura. Istaknuo je kako je već izvršen jedan pretovar vlaka koji je stigao iz Luke Rijeka za potrebe Belisara.

Enis Džafić, generalni direktor Željeznica Federacije BiH, istaknuo je da će s razvojem Luke Ploče doći do povećanja kapaciteta i mogućnosti razvoja ovog vida prijevoza. Kao jednom od najznačajnijih prijevoznika u BiH cilj im je doprinijeti razvoju Luke Brčko, a time i samom gospodarstvu.

Zoran Ilinčić, v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske, istaknuo je kako je svaka inicijativa koja će poboljšati i povećati obujam prijevoza željeznicom značajna za željeznice.

“Smatram da je ovo velika stvar za HŽ Cargo i velika stvar za Brčko jer je kontejnerski terminal u Luci Brčko zaveden u sve svjetske brodare i oni ga mogu odabrati, tako da roba iz Kine preko luka u Rijeci i Pločama može stići u Brčko”, rekao je Gordan Žurga, direktor HŽ Carga. Naglasio je da će se uvesti redovna linija, i to jednom tjedno, od kontejnerskog terminala u Rijeci za Luku Brčko. Također, podsjetio je na dugogodišnju suradnju s tvrtkom Belisar te podsjetio kako je ovo velika stvar za HŽ Cargo što će moći na ovaj način ostvariti s kolegama prijevoz robe. Istaknuo je da potpisivanje ovog Memoranduma poveznica kopnenih terminala u vlasništvu HŽ Carga i podizanja konkurentnosti jadranskih luka, Rijeka i Ploče,odnosno povećanje prometa u njima.

“Pokretanjem kontejnerskog terminala postajemo dio velike svjetske transportne zajednice što će gospodarstvu Brčko distrikta, ali i regije donijeti novi logistički potencijal”, rekao je Jovo Ilić, izvršni direktor za logističke operacije Belisar grupe.