Potražnja za organskim proizvodima u konstantnom rastu

Hrvatska gospodarska komora, prepoznajući potencijale tržišta ekoloških proizvoda, već 12. godinu zaredom organizira zajedničko sudjelovanje hrvatskih proizvođača na sajmu Biofach

Vodeći svjetski sajam ekoloških prehrambenih proizvoda Biofach 2020, koji se održava od 12. do 15. veljače u Nürnbergu, predstavlja ekološke prehrambene proizvode 3.500 izlagača iz 111 država svijeta. Riječ je o 31. izdanju sajma koji prati globalni rastući trend ekološke proizvodnje, šireći iz godine u godinu svoje izložbene površine te primajući sve više posjetitelja.

Hrvatska gospodarska komora, prepoznajući potencijale tržišta ekoloških proizvoda, već 12. godinu zaredom organizira zajedničko sudjelovanje hrvatskih proizvođača na sajmu i pritom sufinancira troškove izlaganja.

“Hrvatska ima velike potencijale za daljnji rast ekološke proizvodnje. Rastuća potražnja na domaćem i EU tržištu te rastuća turistička potrošnja otvaraju nove mogućnosti za povećanje ekološke proizvodnje u biljnoj proizvodnji i stočarstvu te u preradi”, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Ove se godine predstavlja sedam domaćih izlagača – proizvođača ekoloških proizvoda te strojeva i opreme za prehrambenu industriju: Bogadi, Galleria Internazionale, Herbas, Jan Spider, PIP, Vegeteriana i Zlatna Šoltanka. Naše tvrtke predstavljaju svoje proizvode višeg i visokog stupnja prerade, uključujući prerađevine voća i povrća, žitarica, uljarica, maslina, industrijskog i ljekovitog bilja te med.

“Organska je potrošnja u neprekidnom porastu, stoga smo mi kao proizvođači prepoznali taj trend i u skladu s time povećali proizvodne kapacitete organskih proizvoda, a Biofach je idealno mjesto za otvaranje tržišta i nalaženje novih poslovnih partnera. Budući da je proizvodnja ljekovitog bilja i čajeva dosta specifična, sudjelovanje na ovakvom sajmu pruža prednost u našoj industriji”, rekla je Martina Gruić iz Jan Spidera, tvrtke koja 60 posto proizvodnje izvozi, a Biofach ne zaobilaze već 13 godina. “Sajam ponajprije koristimo za susrete s inozemnim partnerima, no isto smo tako imali pozitivno iskustvo lansiranja organskog brenda čajeva te smo na Biofachu ostvarili prve kontakte i otvorili tržište Japana, Slovačke, Mađarske i Malte”, kaže Gruić.

Tvrtka Bogadi, iako još uvijek nema količine za izvoz na velika tržišta te zasad izvozi 20 posto proizvodnje, u Mađarsku, Francusku i Luksemburg, drugi put sudjeluje na sajmu. “Mi smo mlada tvrtka na tržištu s ponudom proizvoda koja je u razvoju. Količine i kapacitete proizvodnje za velika tržišta ćemo kroz dvije godine. Predstavljamo se i povezujemo sa stranim partnerima. Biofach je sajam ekoloških proizvoda i posjetitelji i izlagači žive po nekim ekološkim načelima. U takvoj se atmosferi osjećamo prihvaćenijima i shvaćenijima. Dijeljenje istih interesa i stajališta ubrzava proces nekog ‘upoznavanja’ i već se ‘na prvu’ stječe uzajamno poštovanje i povjerenje, što je ključno u svakom poslu”, rekao je Boris Bogadi.

Površine pod ekološkom proizvodnjom u EU znatno rastu iz godine u godinu – u posljednjih su se deset godina povećale 70 posto. Udio vrijednosti maloprodaje ekoloških proizvoda u ukupnoj vrijednosti maloprodaje prehrambenih proizvoda u EU procjenjuje se na oko pet posto, uz prisutan trend rasta.

Premda ekološki proizvođači u pravilu ostvaruju niže prinose u odnosnu na konvencionalne poljoprivredne proizvođače, veće cijene koje postižu na tržištu, i do 150 posto u odnosu na cijene konvencionalnih proizvoda te EU operativne potpore i potpore za investicije u dugotrajnu imovinu, magnet su koji privlači sve više i više primarnih poljoprivrednih proizvođača u sustav certificirane ekološke proizvodnje u EU.