Godišnja stopa inflacije u eurozoni u kolovozu je zaronila u negativno područje prvi puta od svibnja 2016. godine, pritisnuta nastavljenim padom cijena energije i stagnacijom cijena industrijskih proizvoda, izvijestio je Eurostat.

Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u 19-članom gospodarstvu u kolovozu minus 0,2 posto, spustivši se sa srpanjskih 0,4 posto.

Inflacija je time već više od sedam godina ispod razine koju ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB), od ‘nešto ispod dva posto’. Osjetno je slabija i u odnosu na 0,2 posto koliko su u prosjeku predviđali ekonomisti u Reutersovoj anketi.

Cijene energenata, daleko najvećeg utega, potonule su u kolovozu 7,8 posto na godišnjoj razini, nakon 8,4-postotnog pada u srpnju. Cijene industrijskih proizvoda gotovo su stagnirale dok su u lipnju porasle 1,6 posto. Rast cijena svježe hrane usporio je pak na 2,3 posto, s 3,1 posto u srpnju, pokazalo je izvješće Eurostata.

Temeljna inflacija, iz koje su isključene oscilacijama podložne cijene energije i svježe hrane, u kolovozu je prepolovljena, sugerirajući da najdublja recesija u povijesti eurozone nije tek privremeni šok, već potencijalni dugotrajniji uteg potrošačkim cijenama, primjećuje Reuters.

U kolovozu temeljna je inflacija također prepolovljena, na 0,6 posto.

U ECB-u veliku pažnju posvećuju upravo temeljnoj inflaciji kao pouzdanom pokazatelju rasta potrošačkih cijena. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!