Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama gotovo su stagnirale u srpnju, budući da je pad troškova energije djelomice amortizirao skuplju hranu i više stanarine, pokazalo je izvješće ministarstva rada.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u prošlom mjesecu 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, najslabijim tempom u pet mjeseci.

U lipnju cijene su porasle 0,3 posto. Na godišnjoj razini indeks je porastao 2,0 posto, nakon 2,1-postotnog rasta u lipnju. U razdoblju od ožujka do lipnja inflacija je blago ubrzala, iako je i dalje koči slabo tržište rada, obilježeno mlakim rastom plaća.

To bi moglo dodatno potkrijepiti prognoze da središnja banka Fed neće žuriti s podizanjem ključnih kamatnih stopa koje su trenutno blizu nule.

Fed cilja na stopu inflacije od dva posto. Prošlog su mjeseca ocijenili da je rizik dugotrajnog razdoblja inflacije ispod ciljane razine donekle popustio da bi novi podaci ponovo pokazali slabljenje inflacije.

Cijene energije u srpnju su pale 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon tromjesečnog razdoblja rasta, dok su cijene hrane porasle 0,4 posto, poduprte u prvom redu sušom u Kaliforniji.

Ako se izuzmu cijene hrane i energije, takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena porastao je u srpnju 0,1 posto. Na godišnjoj razini uvećan je 1,9 posto. (SEEbiz / Hina)