Potrošnja čokolade ne smanjuje se ni u krizi

Konditorska industrija je najbolja hrvatska industrija jer nikada nije imala ozbiljnije gubitke. Opstala je tijekom tranzicijskih procesa, a svaka tvornica sama po sebi je robna marka i ima proizvode koji su robne marke na regionalnom tržištu, kaže Stipan Bilić, direktor udruženja Kondin koje okuplja hrvatske konditore.

Bilić iznosi podatke prema kojima konditorska industrija ostvaruje na godinu izvoz veći od 120 milijuna dolara, iako je sirovinski ovisna o uvozu osnovnih sirovina, opreme i svih materijala koji se koriste u proizvodnji. Naime, konditori godišnje uvoze sirovina i drugih roba u vrijednosti između 60 i 70 milijuna dolara.

U prvih sedam mjeseci ove godine povećan je količinski izvoz za 10,5 posto, a vrijednosno za 12,7 posto te u Hrvatskoj nema industrijske grane koja ostvaruje takve rezultate.

“Međutim, ova industrija sliči na lijepo i zeleno stablo uz rijeku čiji je korijen podlokan i lako se može srušiti, jer na domaćem tržištu ova industrija od proizvedenih 60 tisuća tona prodaje samo 30 tisuća tona proizvoda, odnosno polovicu svoje proizvodnje”, navodi Bilić.

On dodaje kako su prije dvadeset godina domaći konditori na hrvatskom tržištu prodavali 40 tisuća tona proizvoda, 67 tisuća tona u ostalim dijelovima Jugoslavije i još osam tisuća tona izvozili izvan zajedničke države.

Uspoređujući proizvodnju i potrošnju, navodi kako je potrošnja čokolada, bombona, keksa i drugih slastica u Hrvatskoj porasla s 50 tisuća tona 1989. na 86 tisuća tona u 2009. godini.

No, s druge strane domaći su proizvođači lani prodali deset tisuća tona manje svojih proizvoda nego prije dvadeset godina, što i ne čudi ako se zna da prodaja uvoznih proizvoda na hrvatskom tržištu ima udjel  od 67 posto, dok domaći proizvođači drže preostalih 33 posto tržišta.

Trgovački interesi
Stipan Bilić naglašava kako ni jedna zemlja nema uvoz koji podmiruje 25 – 30 posto domaće potrošnje, što znači da je Hrvatskoj nametnuta neodgovorna gospodarska politika koja je podređena trgovačkim interesima. “Ona je dovela svu domaću, pa tako i konditorsku industriju u situaciju da gubi domaće tržište, a dugoročno nema opstanka na izvoznom tržištu, ako iza sebe nema globalni kapital. A hrvatska ga konditorska industrija – nema”, zaključuje Bilić. (Glas Slavonije)