Potrošnja domaćih alkoholnih pića smanjena 28 posto

Potrošnja jakih alkoholnih pića seli u sivu ekonomiju za koju se procjenjuje da zauzima oko 50 posto tržišta

U prvoj polovici 2010. ukupna potrošnja jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj smanjena 19 posto, a pića domaćih proizvođača čak 28 posto i cijela ova industrija zapravo na koljenima, upozorio je u ponedjeljak član Uprave Badela 1862 Srđan Oreb.

“To je ozbiljan udar na tržište. Ipak, Badel je uspio zadržati svoj udjel u ukupnoj potrošnji jakih alkoholnih pića koji iznosi 32,2 posto. Usto povećali smo svoj udjel među hrvatskim proizvođačima sa lanjskih 45,6 na 52,4 posto”, dodao je.

No, potrošnja se stalno smanjuje, odnosno seli se u zonu sive ekonomije za koju se procjenjuje da uzima oko 50 posto tržišta.

Naime, u prvom polugodištu ove godine restorani su zabilježili pad potrošnje od 40 posto, a kafići od 30 do 40 posto, dok je potrošnja piva smanjena 15 posto.

S 5,89 milijuna litara koliko je ukupno, računajući i uvoz, u Hrvatskoj potrošeno jakih alkoholnih pića u prvoj polovici prošle godine potrošnja je u istom razdoblju 2010. smanjena na 4,78 milijuna litara.

Ispada da je potrošnja po glavi stanovnika u Hrvatskoj 1,5 litara, dok u zemljama u okruženju koje imaju uređeno pitanje trošarina ta potrošnja iznosi od 3 do 12 litara. Europski je prosjek 5 litara, a u Hrvatskoj bi trebala biti na razini 7 litara, u što je uračunata i turistička potrošnja.

Iz Badela najavljuju i da bi, s obzirom na smanjenu potrošnju vina u Hrvatskoj i rast zaliha ove godine moglo biti velikih poteškoća s otkupom grožđa.

“U Hrvatskoj su vina u startu 30 do 35 posto preskupa u usporedbi s inozemnim tržištima, a jedan od razloga je i previsoka otkupna cijena grožđa”, ustvrdio je Oreb. (Bankamagazin)