Potrošnja porasla treći mjesec zaredom, za 0,3 posto

U Hrvatskoj je u listopadu promet u trgovini na malo realno porastao za 0,3 posto na godišnjoj razini, što je već treći mjesec zaredom kako potrošnja raste, ali sporije nego u rujnu i manje nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u listopadu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno pao za 0,3 posto, a realno porastao za 0,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je sporiji rast u odnosu na rujan, kada je potrošnja porasla 1,4 posto, i manji od očekivanja.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u listopadu za 0,6 posto na godišnjoj razini. Pritom je troje očekivalo rast između 0,5 i 2,1 posto, a jedan pad od 0,7 posto.

To je već treći mjesec zaredom kako potrošnja raste. Nakon oštrog pada u srpnju, u kolovozu je promet u trgovini na malo porastao 0,3, a u rujnu 1,4 posto na godišnjoj razini.

“Listopadski podaci potvrđuju očekivanja da je trgovina na malo dosegnula svoje minimalne razine te da se kreće na otprilike 17 posto nižoj razini u usporedbi s predkriznom 2008., uz slabe potencijale za značajniji oporavak. Naime, uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada, promet u trgovini na malo je uglavnom usmjeren na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Ističu i to da stagnaciji prometa u realnim iznosima doprinosi i izostanak inflatornih pritisaka. U Hrvatskoj su, naime, potrošačke cijene na godišnjoj razini zabilježile pad osam mjeseci zaredom.

Smatraju da je pozitivan doprinos na godišnjoj razini trgovini na malo došao od razmjerno snažne prodaje novih automobila tijekom listopada, ali i rasta fizičkih pokazatelja u turizmu u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Uz slabe izglede za gospodarski oporavak te produljene negativne trendove na tržištu rada, negativan doprinos prometu u trgovini na malo i dalje će dolaziti od visoke razine potrošačkog pesimizma. Na razini cijele 2014. očekujemo stagnaciju prometa u trgovini na malo u odnosu na prošlu godinu”, zaključuju analitičari RBA. (SEEbiz / Hina)